Környezetvédelmi tanácsadó cége van a MAL Zrt. egyik tulajdonosának

Hobbija a környezetvédelem, így nyilatkozott magáról a hétfői ökológiai katasztrófát okozó ajkai timföldgyár zagytározóját üzemeltető MAL Zrt. egyik tulajdonosa, Bakonyi Árpád, a 100 leggazdagabb magyar egyike. Üzlettársa, a szintén milliárdos Tolnay Lajos úszni szeret.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A MAL Zrt. két meghatározó tulajdonosa Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, valamint Bakonyi Árpád és családja.

A tősgyökeres veszprémi vegyészmérnök vezeti a balatonfűzfői Nitrokémiát. Tolnay és Bakonyi is szerepeltek a 100 leggazdagabb magyar listáján. A Napi Gazdaság 23 milliárdra becsüli Tolnay Lajos vagyonát, a 62 éves kohómérnök-közgazdász az elmúlt nyolc esztendőben nyolcmilliárddal lett vagyonosabb. A szaklap 100-as listáján ezzel a 21. helyet foglalja el. Hobbija az úszás, a kocogás és a komolyzene.

Tolnay üzlettársa - a MAL Zrt-ben 30 százalékos tulajdonrésszel bíró - Bakonyi család megjelenítője, Bakonyi Árpád 68 éves, vegyészmérnök-közgazdász, hobbija a környezetvédelem. Vagyona 16,5 milliárd forintra becsülhető.

Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nem vesz részt, egyik fia, Zoltán azonban átvette a stafétabotot és a vállalat cégvezető alelnöki posztját tölti be.

Bakonyi Árpád vezeti Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát.

A cég ma már csak környezetvédelmi tanácsadással és szolgáltatással foglalkozik, derül ki a napi.hu összeállításából. A Nitrokémia Zrt. tavaly minden jogosultságot és a helyi lakosok támogatását is elnyerte egy biofi nomító komplexum létrehozására, aminek célja, hogy a komposztálási körülmények között lebomló műanyagok termékpiacát Magyarországon kiépítse.

Kedvező jeleket látott 2010-re Tolnay

Ami a MAL Zrt-t illeti, 2009-ben nullszaldóval zárta a válságévet a MAL Zrt., a cégcsoport kapacitáskihasználtsága 2009 végén 60 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy az évi 300 ezer tonnás timföldgyártási lehetőségből csak 180 ezret használtak ki, írja a napi.hu.

A csökkenő kereslet miatt drasztikus költségcsökkentést és rövidített munkaidőt vezettek be, így tudták elérni, hogy ne kelljen munkásokat elbocsátani.

A Malban 40 százalékos tulajdonrészt birtokló Tolnay Lajos bizakodó, hiszen az idei évben már kedvező jeleket lát: a kapacitáskihasználtság 72-73 százalékra nőtt 2010 első hónapjaiban.

A speciális hidrát- és timföldgyártásra szakosodott Mal Európában továbbra is a legnagyobbak között van. Pozícióit erősítik a sikeres külföldi akvizíciók.

Boszniában bauxitbánya-koncessziót szereztek, majd megvették a szlovén Silkem céget. Két évvel ezelőtt tízéves koncessziós jogot szereztek Montenegróban - ez utóbbi lesz a Mal bauxitbányászatának központja 2013-tól.

OLDALTÖRÉS: A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A MAL Zrt. már a hét végén újraindítaná a termelést

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) már a hét végén szeretné újraindítani a termelést az ajkai timföldgyárban egy új iszaptároló kazettával - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke. Tolnay Lajos elmondta, hogy a cég levelet írt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza, és megindokolják, hogy melyek azok a műszaki, gazdasági, emberi, regionális érdekek, amelyek miatt újra kellene indítani a termelést. Kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is.

OLDALTÖRÉS: A Mal Zrt. közleménye

A Mal Zrt. közleménye

A Mal Zrt. közleménye

A Mal Zrt. közleménye

A Mal Zrt. (továbbiakban: Cég) kifejezetten cáfolja, hogy tulajdonosai között Off-shore cég lenne található, a Cég 100 százalékos magyar tulajdonban van.
   
A Cég:
    - kijelenti, hogy a terület hatósági felszabadítása után azonnal hozzálátott az ideiglenes töltés felállításához, a védőgát 90 százaléka 24 órán belül elkészült.
    - folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal, védelmi szervekkel, azok döntéseit azonnal végrehajtja.
    - dolgozóit az érintett településekre vezényelte az illetékes katasztrófa-elhárítás, illetve polgármesteri hivatalok igényei szerint a károk azonnali elhárítása érdekében.
    - felkérte az illetékes Biztosító Társaságot, hogy a mielőbbi kárfelmérésben nyújtson segítséget.
    - felajánlására a Védelmi Bizottság által meghatározott összesen 30 millió Ft gyorssegélyt, a bizottság döntést hozó ülését követő 24 órán belül Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely Önkormányzata rendelkezésére bocsátotta.
    - minden, a katasztrófa elhárítás és kárenyhítés érdekében megtett intézkedéséről azonnal kommunikál az illetékes szervekkel.
    - vállalta a katasztrófa során elhunytak temetési költségeit, kifejezve egyben részvétét az elhunytak hozzátartozóinak.
    - minden energiáját az üzemi területén történt példátlan természeti katasztrófa kárainak elhárítására, a környezet veszélyeztetésének megszüntetésére fordítja, nem tud és nem hajlandó foglalkozni az alaptalan rémhírek, megalapozatlan állítások, rosszindulatú feltételezések "kommunikációs" elhárításával. Ezt a média felelősségteljes feladatának tekinti.
    - köszönetét fejezi ki mindazon médiák számára, akik az újságírói etika szabályait betartva a közvéleményt felelősen tájékoztatták és tájékoztatják az ügyben.
    - köszönetét fejezi ki minden stratégiai partnerének minden cégnek, szervezetnek, aki a kárelhárításban segítségével biztosította a katasztrófa hatásainak enyhítését.

    A vezetőség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!