Nem mérik a levegő porszennyezettségét Vas megyében

Hiába szeretnénk tudni idefújta-e a szél a katasztrófa sújtotta Veszprém megyei térségből a megszáradt vörösiszap port, az ÁNTSZ nem mér Vas megyében.

Bajdó Bettina

Megszáradta vörösiszap, porának a belégzése egészségkárosodást is okozhat.

Az elmúlt napok száraz időjárása újabb veszélyforrást jelent a katasztrófa sújtotta területen, ugyanis megszáradt a vörösiszap az átszakad tározóhoz közeli településeken. A vörösiszap porának belégzése egészségkárosodást okozhat, a szél pedig könnyen elfújja ezt akár nagyobb távolságra is.

A katasztrófavédelem dolgozói folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen. A veszélyes anyagok mértéke nem éri el az egészségügyi határértéket, kivéve Kolontár belső részeit, de ott magánszemélyek nem tartózkodhatnak, csak a véderők dolgoznak megfelelő védőeszközökkel. Mivel a megengedettnél magasabb a levegőben lévő por mennyisége a katasztrófa-sújtotta területen, ezért kötelező a porálarc, és a védőszemüveg viselete.

Megyénkben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei nem mérik a levegő porszennyezettségét, tudtuk meg a szolgálat nyugat-dunántúli regionális központjától.

Hozzátették: méréseket csak a közép-dunántúli intézet szakemberei végeznek egyelőre a katasztrófa sújtotta térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!