Szombathely: csökken az önkormányzati lakások lakbére

A szombathelyi közgyűlés döntése révén nagyjából kétezer család helyzete javulhat, hiszen januártól húsz százalékkal csökkenhet az önkormányzati lakásokra megállapított lakbér havidíja.

Prófusz Péter

A városházán tartott pénteki sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta: a közgyűlés múlt csütörtöki döntése után valószínűleg kevesebbet kell majd fizetniük az önkormányzati lakások bérlőinek. Marton Zsolt alpolgármester kiemelte: a városi bérlakásokkal kapcsolatban azonnali intézkedésekre van szükség.

Az alpolgármester szerint komoly problémát jelent, hogy a város közgyűlése 2008. január elsejétől 100 százalékkal emelte meg az önkormányzati lakások bérleti díját. A Szova Zrt. kimutatásából kiderült, hogy az emeléssel jelentős hátralék halmozódott fel, továbbá a Szova Zrt. lakbérbevétele a 100 százalékos emelés után sem nőtt meg. Ez azért is jelent problémát, mert a befolyó pénzekből kellene felújítani a lakásokat és ebből az összegből kellene a Szova Zrt. lakáskezelési költségeit megtéríteni.

Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta: a városvezetés célja, hogy a bérlakáshoz jutás esetén megszűnjön a protekcionizmus, továbbá az önkormányzati lakásokban élők terhei csökkenjenek és a bérleti díj csökkentésével a befizetési hajlandóság is növekedjen, hiszen ezáltal több lesz a város bevétele is. 

Végezetül megtudtuk: a korábbi támogatási rendszer nem változik, vagyis a csökkentésnek költségvetési vonzata nem lesz. A bérlakás-koncepció egy teljes ciklusra szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!