Varga György: Sok mindent láttam, de erre nem voltam felkészülve

Bejárták a világot azok a légi fotók, melyeket a vörösiszap-katasztrófa másnapján készített Varga György nagykanizsai fotóriporter, akit Bognár István, tapolcai repülőgép-pilóta vitt a magasba.

Szijártó János

A New York Times-ban és a The Washington Postban is megjelentek azok a fotók, melyeket Varga György, az MTI fotóriportere, lapunk külső munkatársa készített a vörösiszap-tragédia másnapján. A nagykanizsai fotós a gát átszakadása után 24 órával már a levegőből szemlélte, s örökítette meg az ökológiai katasztrófát.

- Már a katasztrófa napján is próbáltam kisrepülőt szerezni, ám a rossz időjárási viszonyok és a közelgő napnyugta miatt akkor senki sem vállalta a felszállást - emlékezett vissza Varga György. - A dolog persze nem hagyott nyugodni, így aznap este autóval indultam a helyszínre, ahol készítettem pár fotót arról, ahogy helikopterrel szállítják el a sérülteket. Másnap reggel azonnal Ferinc Vince ulrakönnyű sárkányrepülő barátom segítségét kértem, aki egy siófoki pilótához irányított. Végül ő ajánlotta Bognár Istvánt, akivel kedden délelőtt 11 óra tájban emelkedtünk a magasba.

Mint azt a fotóriporter mesélte: a levegőből egészen szürreálisnak tűnt a környék, főleg az, amikor a hatalmas vörösiszaptenger közepén megpillantottak egy elhagyott autót. Ott és akkor pontosan érezhető volt a pusztítás ereje.

- Olyan volt a látvány, mintha vörös festéket öntöttek volna egy terepasztalra - idézte fel Varga György. - Láttuk a romos házakat, a kidőlt kerítéseket, az egymás hegyén-hátán lévő autókat. Később a tározó fölött is elrepültünk, ahol már akkor látszódott az a repedés, ami miatt szombaton kiürítették Kolontárt. Azt hiszem, nem csak én, hanem a pilóta is megrökönyödött a látványtól.

Közel harminc éve repülök, de ilyet még nem láttam. A katasztrófa mértékével szembesülni fentről egészen elképesztő volt. Így fogalmazott Bognár István, tapolcai pilóta, aki az iszapkatasztrófa másnapján, elsőként szállt gépével a helyszín fölé.

- Az MTI fotósát, Varga Györgyöt szállítottam a helyszín légterébe. Döbbenetes látvány fogadott, amikor megpillantottam a pusztítás helyszínét. Nehezen fogalmazható meg az, hogy mit éreztem, de talán Radnóti Nem tudhatom című versének egy kis részlete villant át bennem, ahol a költő azt írja, ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj . Azaz én fentről, a légtérből nem láthatom az apró részleteket, a tragédiát, a tönkrement emberi sorsokat, de valahogy ott fent úgy éreztem, jobb is, hogy nem láthatom. Fentről is fájdalom volt nézni az átszakadt vörösiszaptározót, az északi falon szembetűnő hatalmas repedést, a letarolt világot, s szembesülni annak félelmetes mértékével. Szinte megütött, rendkívüli módon megdöbbentett ez az egész, pedig láttam én már sok mindent. De arra azért nem voltam felkészülve, hogy egy holdbéli táj fogad ott, ahol korábban virult az élet - fogalmazott Bognár István.

A pilóta azt is elmondta, hogy korábban tizenöt évet dolgozott a Bauxitbánya vállalatnál, ismeri a bányászat és az alumíniumgyártás technológiáját, így e tekintetben is tisztában volt az iszapömlés lehetséges következményeivel. Bízik azonban a hatékony kármentesítésben és abban, hogy a vizsgálat során kiderül majd, ki is a felelőse a tragédiának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!