Zarándoklat: a Szent Korona 1944-es útján jártak, így jöttek Vasba

A Szent Korona Szövetség tagjai három napos zarándoklaton járták be a korona 1944-es útját. Új zászlót vittek Máriacellbe.

Némethy Mária

A németek által megszállt országban, a nyilas uralom alatt, Szálasi Ferenc 1944. november 6-án úgy döntött, hogy a Szent Koronát a hozzá tartozó jelvényekkel, tehát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt  szállítsák el Veszprémbe, a Nemzeti Bank bombatámadás és betörés ellen egyaránt biztos óvóhelyére. A hadi helyzet miatt ezt a koronaőrök  támogatták.

Így kezdődött a magyar korona háborús kalandja. Egy Hangya feliratú négytonnás teherautón szállították el Budapestről a nemzeti ereklyéket Székesfehérváron át. Az autó  november 7-én Veszprémbe vitte a koronát, ám a szovjet csapatok előretörése miatt az sem volt biztonságos hely. A Szálasi-kormány minisztériumainak többsége és az olasz, a japán nagykövetségek Szombathelyre települtek, a belügyminisztérium Sárvárra, a katonai iroda Kőszegre, a báb-országgyűlés pedig Sopronban kapott helyet. A koronát is Vas megyébe hozták. Szombathelyen át Kőszegre vitték, majd Velemben őrizték. 

Az elmúlt napokban ezt az utat járták be zarándokok, a Szent Korona Szövetség tagjai. Pénteken este a szombathelyi székesegyházban az esti mise után, a korona másolatának jelenlétében, egy 5-ször 2,5 méteres angyalos, címeres zászlót áldott meg a pap. A zarándokok határon túlról is érkeztek. Hatan Nagyváradról, négyen Kolozsvárról, ketten Marosvásárhelyről, hatan Érsekújvárról, négyen Nyitráról, ketten Losoncról jöttek.

- Az utunk célja, hogy a zászlót elvigyük a magyarok ősi zarándokhelyére,  Máriacellbe - mondta el Kiss Imre, a Szent Korona Szövetség országos elnöke.  Három évvel ezelőtt láttuk, milyen elhasznált magyar zászló van ott, azt akarjuk ezzel kicserélni.

A három napos zarándoklat Esztergomban kezdődött, ahol főpapi szentmise keretében áldották meg a zászlót, majd Székesfehérváron Spányi Antal püspök, Veszprémben dr. Márfi Gyula érsek szentelte újra. Szombathelyen a székesegyházban elhangzott: a magyarok nagyasszonyának, Máriának csodatévő hatalmában bízva a zarándokok  az ország felemelkedéséért is útra keltek.  A Szent Korona Szövetség tagjai Szombathelyről Kőszegre utaztak tovább.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!