Facebook: saját e-mail cím, levelezőprogram plusz, minden kommunikáció egy helyen,

A világhálón keringő hírek szerint a Facebook hétfőn saját levelezőprogrammal áll elő - nos, a bejelentés valóban megtörtént, azonban kiderült az e-mailnél kicsit összetettebb szolgáltatásról van szó, ami szép lassan épül ki. Megnéztük az első reakciókat, kíváncsian várjuk, hogyan működik majd az integrált kommunikációs platform a gyakorlatban, hogyan nyomjuk egyszerre az msn-t, az sms-t és a drótpostát.

Vas Népe

Vasárnap este egy rövidhír érkezett az MTI-ben, amely így szólt:

"Elektronikus levelezőszolgáltatást indít a Facebook - állítja a TechCrunch nevű online informatikai magazin, amely hétfőre várja a közösségi oldal bejelentését. A beszámoló szerint a mintegy 500 millió Facebook-használó a bejelentkezési névvel kezdődő és @facebook.com végződésű címet kapna. A világ legnépszerűbb közösségi oldalán jelenleg működő üzenőfalrendszer teljes értékű levelezőrendszerré alakítása csupán feltételezés, de nem lehet kihívás, ha a fejlesztők az olyan bonyolult feladatokat is meg tudták oldani, mint a felhasználók teljes gmail-címlistáinak rendszerbe importálása."

A hétfő, San Francisco-i bemutatón Mark Zuckerberg aztán előállt a farbával, nem egyszerűen új e-mailrendszerről van szó, hanem a különböző kommunikáció szolgáltatások -  az elektronikus levél, az sms és az azonnali üzenetküldők (pl. MSN, Yahoo! Messenger, Google Talk) - összevonásáról egybeolvasztásáról. Az e-mail-re épül a Facebook-rendszere is, de jóval több lesz annál, valamennyi netes és elektronikus kommunikációs formának egységes platformja, felülete lesz a közösségi portál a hétfői bejelentés szerint  - maga az átfogó, forradalminak gondolt szolgáltatás több hónap alatt nyeri el végleges formáját.

Az alapelemei:

- a különböző kommunikációs csatornák, formák összevonása

- valamennyi, a rendszerben folytatott kommunikáció, társalgás tárolása

- social inbox - intelligens szűrővel ellátott, személyes elektronikus postafiók, kicsit hasonló a Google-szolgáltatásához, amely a levelezési forgalomból "következtet" arra, melyik mail mennyire fontos

És valóban, a Facebook-feelhasználók a [email protected] saját e-mailcímét kaphatnak. Mindez elsőre bagatellnek tűnhet, azonban nem az,  ugyanis más mail-szolgáltatóknál lévő fiókok is integrálhatóak lesznek a Facebook-gigarendszerébe.

Zuckerberg nagyban játszik, a Google gmail-es felhasználóit célozta meg első körben, százmilliós nagyságrendű userről van szó. A tárhely nem probléma, hangzott el a tájékoztatón - mint ismert, a Google a folyamatosan növekvő tárkapacitással is hirdeti levelezőprogramját.  Hogy kettejük harcát ki nyeri, azt most még nem lehet tudni, a gigászok mindenesetre a lehető legtöbb információt szeretnének megtudni az internetezőkről. A keresésekből és levélforgalomból  kinyerhető adatok mellett jóval többet lehet begyűjtni a felhasználók kapcsolatrendszeréből, másfajta kommunikációjából - a Google is megpróbálkozott a közösségi résszel, de a Buzz (Zümm) nagyon rosszul nyitott a kezdésnél.   

És még valami olvasható ki az első, külföldi reakciókból: ha mindent egy helyen tudunk elintézni az interneten, kommunikálunk, tartalmat osztunk meg, játszunk, akkor felvetődik a kérdés, hogy a jövőben mi lesz az internet "Facebook-on túli" részével. (Egyes felmérések szerint már vannak olyan országok, ahol a netezők úgy "rákattantak" a közösségi portálra, hogy jóval több időt töltenek el rajta, mint az összes többi webhelyen összesen.) 

Ennyire azért még nem kell előre szaladni, még nem tudható, mennyire lesz bonyolult az új, integrált szolgáltatás, és hogyan fogadják a felhasználók, akiknek az egész készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!