Kitüntetéseket is átadtak Szent Márton ünnepén

A Márton napi gálán a Bartók Teremben azokat ünnepelték, akiket a város kitüntetett közösségük szolgálatáért. Ikerváron a néphagyományt építették a gasztrokulturális programba.

Merklin Tímea

- 1623 évvel és három nappal ezelőtt kétezer szerzetes állt Tours városában egy sírnál. Savaria nagy szülöttét temették. Szent Mártont, aki itt hagyta a példát, tettei nyomát, amelyek több mint másfél évezrede mutatnak utat -  mondta szombaton este a Bartók teremben megtartott Szent Márton napi díjátadó gálaműsoron ünnepi beszédében dr. Puskás Tivadar,  Szombathely polgármestere.

Immár hagyomány, hogy Szent Márton ünnepén adják át a  város legmagasabb kitüntetéseit. Pedagógus Életműdíjat vehetett át Geositsné Gerencsér Lucia, a Játéksziget óvoda vezetője.

A Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat Káldy Lajos festőművésznek ítélték oda. Szombathely Sportjáért Életműdíjat kapott Antalovits Ferenc, a Haladás VSE súlyemelő vezetőedzője. A Szociális Munkáért Életműdíjat  Szabó Jenőné, a Johanneum Evangélikus Diakóniai Központ  igazgatója vehette át.

A  Közszolgálatért Életműdíjat megosztva Ávár Jánosnak, a polgármesteri hivatal tisztségviselői osztálya volt vezetőjének és dr. Kovács Évának, a polgármesteri hivatal adóosztálya volt vezetőjének ítélték oda. 

A Pro Sanitate Savariae Életműdíjat dr. Bokor Nándor, a Markusovszky kórház nyugalmazott belgyógyász főorvosa vehette át.  Gothárd Jenő Díjat kapott dr. Józsa Miklósné okleveles kertészmérnök, az Ifjúságért díjat  Joós Tamás, a Megyei Művelődési és  Ifjúsági Központ igazgatója vehette át.

A Brenner Díjat 2010-ben Gerencsér Ernőnének, a polgármesteri hivatal aljegyzői irodája cégfelügyeleti ügyintézőjének adományozta a város. A Horváth Boldizsár Díj  I. fokozatát  megosztva Nagyné dr. Gats Andrea, a polgármesteri hivatal jegyzői irodájának vezetője, valamint Szakács Eszter, a hivatal költségvetési irodájának vezetője vehette át. Ugyanezen díj II. fokozatát  szintén megosztva  kapta Czink Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal aljegyzői irodájának ügykezelője, Horváth Tamásné, a hivatal igazgatási osztályának kereskedelmi ügyintézője és Pék Mária, a hivatal lakásirodájának ügykezelője.

Szombathely Közbiztonságáért Díjjal ismerték el Varsányi Péternek, a szombathelyi közterületfelügyelet igazgatójának munkáját. Az ünnepi műsorban Szalóki Ági énekes, Szabó Tibor színművész, Orosz Zoltán és Horváth Kornél zenészek, a Mirage Salon Quartett és a Savaria Szimfonikus Zenekar működött közre.  

 

Az újbor bírája Márton  - szombaton azt kóstolták meg az ikervári művelődési központban, milyen az idei sótonyi bor, csapravertek egy hordót a gyermekszínjátszók Mese-mese mátka játéka után. A Senior Színpad Libaszínházat mutatott be: ikervári lakodalmast, amivel a fővárosban is szerepeltek. 


Kupi János csalimesét mondott egy tökös verébről, akivel csupa lehetetlen dolog történt. Az idős úr különdíjat kapott ezért a produkciójáért Kecskeméten a nyugdíjasok országos Ki mit tud?-ján. A csalimese műfajáról szólva Kupi János meséjét tanítják a helyi általános iskolában.

A gasztro-kulturális rendezvényen táncolt az Ümmögő együttes, dalolt a Castrum gemini Énekegyüttes, és felvonultattak zsűrizésre számos libaételt és más ételkülönlegességet. Ezeket zsűri bírálta el: Boros Lajosné, Kovács János borász és Marton Ferenc megyei alelnök.  

Az asszonyok otthon készített és nagy gonddal tányérokra, tálcákra rendezett étkeket hoztak. A repertoárról: mákos-tökös kevert sütemény pálinkás meggyszósszal, paradicsomos kerékrépa főzelék füstölt sonkaszelettel, sütőtökkrémmel és aszaltszilvával töltött palacsinta, libacomb vadas mártással, zsemlegombóccal, sült alma, erdei gombás kacsamell ragu, Zichy Antónia levese, libaformájú túrós libalinzer.

- Az volt a célunk a rendezvénnyel, hogy az egész falu itt legyen. Ezért találtuk ki a Ki nyeri el Márton vesszejét? című tréfás vetélkedőt is, amire csapatot állítottak a vállalkozók, a hivatalnokok, az önkormányzati képviselők, pedagógusok, nyugdíjasok és egy öttagú család. A kézműves foglalkozásokat a kultúrház előterében  pedagógusok tartják, a tollfosztásban a nyugdíjasok vesznek részt, melléjük ülhetnek a gyerekek - tudtuk meg Pásti Józseftől, az Ikervári ÁMK igazgatójától, aki  Márton vesszejéről elmondta: a Szombathely melletti Gyöngyösfaluból eredt a szokás, hogy Mártonkor a parasztok körbejárták a gazdákat, beköszöntek, és azt mondták: meghoztuk Márton vesszejét  annyi malacuk legyen, ahány ága-boga van a botnak. Azért adtuk a vetélkedőnek is ezt a címet, hogy ugyanezt a  bőség-áldást kérjük rá, magunkra, mindenkire, aki résztvesz, nemcsak ezen a rendezvényen, hanem a mindennapi összefogásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!