Meggyilkolták az egyik legismertebb szlovák ügyvédet

Ernest Valkot Pozsony melleti családi házában lőtték le, a megölt férfi különféle bírósági perekben vezető szlovák politikusokat képviselt.

MTI

Az ismeretlen tettes hétfőn késő este lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítette Valkot. Bár gyorsan orvosi segélyben részesítették, életét már nem sikerült megmenteni. A gyilkosság az ügyvéd Pozsony melletti Limpakban (Limbach) álló családi házában történt.
   
A Sme című napilap hírportáljának értesülését Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány is megerősítette.
   
Ernest Valko különféle bírósági perekben vezető szlovák politikusokat képviselt. 1992-ben a csehszlovák szövetségi alkotmánybíróság elnöke volt, korábban pedig a szövetségi parlament alsóházának egyik alelnöki tisztségét töltötte be. Az utóbbi időben Ivan Miklos pénzügyminisztert képviselte két polgári perben Jaroslav Paska, a szlovák parlament volt elnöke, illetve Robert Fico volt miniszterelnökkel szemben. Az első pert Valko elveszítette, míg a másodikat megnyerte.
   
A neves ügyész több zavaros gazdasági ügyben is szerepet játszott, s egy esetben őt is zsarolással vádolták. Ez utóbbi esetben az ügyészség azonban a vizsgálatokat leállította.
   
Valko meggyilkolása megdöbbenést váltott ki a szlovákiai politikusok körében.
   
Milan Zitny, biztonságpolitikai elemző szerint az eset azt bizonyítja, hogy "a balkáni banditizmus" még mindig jelen van Szlovákiában. "Keleti, balkáni-orosz típusú banditizmusra gondolok, ahol ilyen módon oldják meg a vitákat. A civilizált Európa ezt nem ismeri" - reagált a gyilkosságra Zitny.

Kokes János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!