Textilművészet: Petőfi áttűnik az öröklétbe

Telt ház van a Szombathelyi Képtárban: Oroszy Csaba festő- és Veres Gábor szobrászművész kiállítása mellett legújabban a Rózsa Anna Alapítvány 25 évét bemutató csoportos textiltárlat csábítgatja színeivel és puhaságával a közönséget.

Ölbei Lívia

Az elsősorban kortárs művek bemutatására alapított Szombathelyi Képtár életében kezdettől fontos szerepet játszik a textilművészet. Előbb a textilbiennálékon, 2003. óta a textiltriennálékon találkozhatunk a magyar textilművészek legfrissebb alkotásaival; különösen nagy népszerűségnek örvend a kreatív és mindig megújulni képes minitextil (amelynek nemzetközi porondja Szombathely).

A képtár jelentős textilgyűjteményt őriz, ehhez a kollekcióhoz kapcsolódik a Rózsa Anna Gyűjtemény, amely a Rózsa Anna textilművészről elnevezett alapítvány biennéle-, illetve triennále-díjazott művészeinek felajánlásai révén bővül folyamatosan. A képtárban frissen megnyílt kiállításon a Rózsa Anna Alapítvány 25 évét kísérhetjük figyelemmel. Rózsa Anna (1908-1980) sikeres és jelentős textilművész, aki Magyarországon és Svájcban végezte tanulmányait, pályafutása során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült  és aki sok más mellett a múlt század ötvenes éveinek elején megalapította a Kéziszövők Háziipari Szövetkezetét, hogy aztán elsőként szervezze meg a magyar kendő- és sálexportot.


Jellegzetes, összetéveszthetetlen kockamintás textiljeiből, kendőiből, sáljaiból a képtári kiállításon is láthatunk néhányat: a Jagoda  fantázianevű kendő narancsszínekben izzik, a Krím  lilákban idézi meg a Fekete-tengeri naplementét.

A Rózsa Anna Alapítványt  három évvel a textilművész halála után  a svájci Alwin Widmer hozta létre az életmű megőrzésének és a Rózsa Anna szellemiségét folytató textilművészek támogatásának szándékával. Az alapítvány kezdettől értékeli és díjazza a Magyar Textilbiennálék (most már triennálék) legjobbjait: fal- és tértextil, valamint alkalmazott textil kategóriában. A jubileumi tárlat huszonkét Rózsa Anna-díjas művész munkáiból kínál válogatást. Valamennyien Rózsa Anna örökségének továbbéltetői és megújítói; előszeretettel alkalmazzák például a hagyományos gobelin és kékfestő technikát. Az alkotókat  egytől egyig, személyesen  Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményének vezetője méltatta a kiállítás megnyitóján.


A tárlat december 18-áig várja a látogatókat. Addig peregnek a szemek Makkai Márta Homokóráján, legalábbis a képtár falán. Addig csodálhatjuk Bódy Irén Gombás és Bodzás kékfestő kelméit, meghúzódva a stilizált bodzavirág-ernyők árnyékában. Addig találgathatjuk a Sipos Éva Arany-Lik című falitextiljének közepén felragyogó és elbújó aranyszálak jelentését. Addig próbálgathatjuk a képzeletbeli tükör előtt Gyulai Natália hófehér prémcsíkokból összeállított nagyestélyijét, amelynek címe  Európának  ironikus mosollyal ér fel.  És addig állhatunk meg Petőfi szeme előtt: Hauser Beáta faltextiljén a költő képmása mintha éppen most tűnne át a kéken hullámzó öröklétbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!