Adakozó burgenlandi rotarysok

A burgenlandi Rotary Klub révén csütörtökön a fiatalokat tömörítő Round Table hozott sok adományt Kőszegre, a Szociális Gondozási Központba.

Némethy Mária

Nem először, és nem is utoljára. Ruhák, tészták, televíziók és még sok minden más érkezett tegnap délelőtt Ausztriából Kőszegre, a Szociális Gondozási Központba. Egy csapat fiatal hozta ajándékba a város szegényeinek Hadersdorfból. Valamennyiük ruháján  embléma volt: Round Table, azaz Kerek Asztal, mellette az 50-es szám, merthogy 50 ilyen szervezet működik az alpesi országban.

Adomány már nem először érkezett ide a szomszédos Burgenlandból.
 
- A kapcsolat úgy fél éve kezdődött, amikor a férjemmel együtt megismerkedtünk a Rotary Klub Oberwart-Hartberg-Rohonc területén működő elnökével, aki aztán eljött Kőszegre az orvostörténeti konferenciára, majd meghívott bennünket a klubnapjukra Pinkafeldbe, ahol Básthy Béla alpolgármester tartott egy előadást Kőszegről - hallom Ferenczi Mónikától, aki az orvostörténeti konferenciák rendezője Kőszegen.
 
A Kőszeg-est után a Rotaryt vezető Michael Glavanovits úrral kint beszélgettünk, ahol láttam, pékáruval etetnek bivalyokat. Megjegyeztem: nálunk a másnapi pékárut emberek kapják és nagyon örülnek neki  folytatja a történetet Básthy Béla.  

Ez szöget ütött Glavanovits úr fejében.
 
- Azóta rendszeresen, hetente kétszer fut be pékáruval megrakott autó a kőszegi szociális központba - nyugtázza örömmel Huber László polgármester, aki most eljött megismerkedni a jótékony klub kedves elnökével.

- Hoztak már többször használtruhát, babakocsit, etetőszéket kisbabának, még bútort is, amit mi a családsegítő szolgálaton keresztül juttattunk el kőszegi családoknak. A polgármesteri hivatallal is tartjuk a kapcsolatot, így a rendszeresen  szociális segélyben részesülőket tudjuk az osztrák  adományokból segíteni - hallom Raposa Helgától, a központ vezetőjétől.
 
- Ez lett a tehenek kiflijéből - szokta felemlegetni Glavanovits úrnak Básthy Béla.

- Olyan keskeny Burgenland, hogy szélesednünk kell - ez az adományokat ideszervező, csütörtökön is Kőszegen járt, mosolygós Michael Glavanovits jelmondata.

S miért éppen Kőszeg lett a célpontjuk? Mert a rotarysok között van egy gazdálkodó, aki már gyerekként sokszor hallotta: Kőszeg mindig is központ volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!