Egyre több a beteg gyermek a vasi megyeszékhelyen

Egyre több a beteg gyermek, a felnőttek között azonban nem emelkedett a betegek száma. Járványról még szó sincs.

Bajdó Bettina

A figyelőszolgálatban résztvevő háziorvosi praxisok jelentései alapján 2010. december 6-a és 12-e között 23 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint a 48. héten. A becsült adatok szerint a 49. héten12 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak az országban. A betegek 27,4 százaléka gyermek, 38,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 23,2 százaléka középkorú,10,9 százaléka 60 éven felüli volt.

Szombathelyen a felnőtteket fogadó háziorvosi praxisokban nem emelkedett jelentősen  a betegek száma. 

- Nem nőtt szórványosan az influenza szerű tünetekkel jelentkező betegek száma - mondja dr. Prugberger László háziorvos. - Inkább a krónikus betegek jönnek hozzám szokásos vizsgálatokra. Emellett néhányan megfázásos tünetekkel, felső légúti megbetegedéssel  jelentkeznek. Influenzaszerű tüneteket eddig senkinél nem állapítottam meg, nincs is járvány Szombathelyen. A védőoltást viszonylag sokan kérték az elmúlt hetekben, több mint 500 oltást adtam be. A praxisomban sok az idős ember és a krónikus betegségben szenvedő, ezért sok ingyenes védőoltást fogyott. Még mindig érdemes beadatni a védőoltást, mivel még nincs itt a járvány.

- A gyermekek között egyre több a beteg tudtuk meg dr. Gyüre Zsuzsanna gyermekorvostól. - Többféle betegség miatt hozzák a gyerekeket a rendelőbe - mondja az orvos. - Sok vírusos megbetegedés van, s gennyes mandulagyulladást is több alkalommal diagnosztizáltunk. A gyerekek egy csoportja hányás és hasmenés miatt, a másik csoport pedig felső légúti megbetegedések miatt kényszerül orvosi ellátásra. Influenza jellegű megbetegedéssel nem találkoztam. A vírusos megbetegedéseknél sem jellemző a láz, inkább a rossz közérzet, a fejfájás, a nátha és a köhögés a gyakori. Csoportos megbetegedésről is tudok, egy bölcsődében a 12 gyerekből pénteken csak ketten tudtak menni.

A háziorvos hozzátette, hogy eddig nem sokan kérték praxisában az influenza elleni védőoltást. Úgy fogalmazott, ők nem befolyásolják a szülőket a döntésben, nem ajánlják, de nem is beszélnek le senkit a szérumról.  

A 49. héten történt

 - A 49. héten 15 beteget vettek fel kórházba influenza illetve influenzaszerű megbetegedés miatt hazánkban. Intenzív ellátás egyetlen beteg esetében sem vált szükségessé.

- Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról egy esetben érkezett jelentés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézeteihez. Megyénkben nincs hír halmozódásról.

- A 49. héten az influenza-gyanús betegektől származó vizsgálati mintákban vírust nem azonosítottak. Az előző hetekhez hasonlóan az RS-vírus (tüdőt megbetegítő vírus) cirkulált a héten is, öt esetben, a vizsgált betegek 5,6 százalékában a vizsgálatok igazolták a betegség jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!