Képviselői hobbik: a menükártyáktól az ingatlanokig

Látjuk őket a tévében, olvasunk róluk az újságokban. Már azt hisszük, hogy ismerjük őket, aztán kiderül: nagyon keveset tudunk róluk. Ők a helyi közélet közszereplői. Akik időnként kisebb-nagyobb helyi vihart kavarnak, vitáznak, beszólnak. Mi köti le őket a szabadidejükben? Mi a hobbijuk?

Némethy Mária

Kovács Ferencnek, a megyei közgyűlés elnökének több hobbija is van. Az egyik teljesen egyedülálló az országban.

- A parlamenti fogadások menükártyáit gyűjtöm, 1992 óta megvan az összes fogadásé, amely a magyar parlamentben lezajlott  - meséli.

- Hogyan jutott ezekhez hozzá?
 
- Nagy szerencsémre amikor országgyűlési képviselő lettem, egy régi sárvári ismerősöm volt a parlament étteremigazgatója. Tőle kaptam az elsőket. Később  akárhol jártam delegációval, elkértem a menükártyát, az étlapot. Jó részüket dedikáltattam is. Így van dedikációm például Angela Merkeltől, vagy a portugál köztársasági elnöktől. Már ismerik a hobbimat, kollégáktól is kapok menükártyákat. Birtokomban van például Sophia Loren és Carlo Ponti fia esküvőjének a menükártyája. A Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg, barátomtól kaptam. 

- Mi lesz a sorsuk ezeknek?
 
- Az érdekesebb ételekből szakácskönyvet állítok egyszer össze, s mivel kultúrtörténeti értéke is van a gyűjteménynek, átadom majd egy közgyűjteménynek.

Kovács Ferenc ezen kívül szakácskönyveket is gyűjt - több mint 500 van neki ezekből  - és gobelineket is.
 
- Egy nagynénémtől kaptam az elsőt még a 70-es években. Nagyon megtetszettek. A hely szelleme az oka (a megyei közgyűlés elnöke a sitkei kastély bérlője - Megj. N.M.), hogy elkezdtem gyűjteni őket. A legkedvesebbet Assisiből hoztam. Egy manufaktúrában készítették középkori minta alapján, szőlőszüret munkafolyamatát ábrázolja. 

Majthényi Lászlónak, a közgyűlés alelnökének is több hobbija van.
 
- Borokat gyűjtök. A legértékesebbet 11 éve egy nyugdíjas gyűjtőtől vásároltam Sopronban. Ez egy 1937-es évjáratú, ritka Dessewffy Aszú. Tárgyaim is vannak, amelyekhez ragaszkodom. Büszke vagyok rá, hogy Ambrus Lajos íróbarátomtól kaptam egy sétapálcát, amely állítólag Felsőbüki Nagy Mihályé volt.

Az alelnök részletesen leírja: a 30-as években készül sétapálca őzagancs markolatú, bele van vésve Nagy-Magyarország térképe.
 
- Rendszeresen viszem magammal rendezvényekre -  folytatja  - Ott volt velem például a rátóti Trianon megemlékezésen is. Ételek receptjeit is gyűjtöm. Töménytelen mennyiségű van már, ezeket rendszeresen kapom. Amióta elkészült a Réteskönyv, azóta három könyvre való rétesreceptet kaptam. Most kenyér, lángos recepteket gyűjtök, készül az újabb könyv.

Amikor betekintettünk a politikusok vagyonbevallásaiba - ezeket már  közöltük - sok minden kiderült róluk.

A szombathelyi közgyűlés néhány tagjának több pótlapot is igénybe kellett vennie ingatlanjaik felsorolásához.

Ingatlangyűjtő az Fidesz-KDNP színekben politizáló Molnár Miklós alpolgármester és dr. Prugberger Emil képviselő. Nekik egyaránt 22 ingatlanban van tulajdonrészük. Őket követi Harangozó Bertalan (Fidesz-KDNP), akinek 14 szentpéterfai ingatlana van. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere pedig öröklés útján jutott hozzá 12 pinkamindszenti ingatlanához.

A képviselők egy része igazi gyűjtő. Molnár Miklós herendi porcelánkészlettel, Balassa Péter (Jobbik) antik bútorokkal, valamint kar- és falióragyűjteménnyel, dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) pedig XX. századi politikai plakátgyűjteménnyel, szórakoztató elektronikai cikkekkel, egy flipperrel, valamint zenei és filmkollekcióval is rendelkezik.

A nagy vadász hírében álló Gyebrovszki Jánosnak (MSZP-SZTKE) egy motorral felszerelt felfújható Yamaha 360 típusú gumicsónak, valamint két golyós és egy sörétes vadászpuska van a birtokában.

Két képviselő már-már muzeális értékű autóval is rendelkezik. Szakály Gábor (Fidesz-KDNP) tanácsnok egy 1982-es Wartburgot, dr. Prugberger Emil pedig egy 1970-es Volkswagen Bogarat tart a garázsában.

A kőszegi képviselő-testület tagjai közül Huber László polgármester vadászik, Simonits Zsolt hetente egyszer rendszeresen focizik, Giczy József régi képeslapokat gyűjt. Gyarmati Kálmánnak pedig van egy 20 éves Ladája.
 
- Van másik kocsim is, de ez nagyon strapabíró, a szívemhez nőtt. Már a rozsda marja, de nem válok meg tőle - mondta nevetve.

A kőszegiek közül a legérdekesebb hobbija Kiss Zoltán gimnáziumi tanárnak van. Egy híres kőszegi, Bechtold István nyomdokaiba lépve naponta figyeli, rögzíti az időjárás adatait.

Hát így élnek, ezzel foglalatoskodnak szabadidejükben ők, a helyi politikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!