Kiállítás: látható angyalkák, láthatatlan angyalok

A könyvlapozás is pont olyan, mint a szárnysuhogás - úgyhogy jó helyük van az angyaloknak meg az angyalkáknak a Berzsenyi Dániel Könyvtár karácsonyi kiállításán.

Ölbei Lívia

Angyalok és angyalkák címmel nyílt kiállítás a Berzsenyi könyvtár földszinti előadójában, amelyet most angyalszárnyak emelnek a föld fölé. Pilt Béla - a BDK  régi olvasója - porcelánangyalka-kollekcióját hozta el: a vitrinek mögött nagy gonddal, könyvtárosi segítséggel, tematikusan elrendezett angyalka-csoportok kedvességet árasztanak, ha közel hajol hozzájuk az ember - márpedig közel kell hajolni. 

Ilyenkor karácsony táján egyébként is nehéz ellenállni a kísértésnek az édes mütyürök láttán.

Az angyalka-gyűjteménnyel átellenben Stift Zoltán Angelico atya jellegzetes-aranyos grafikái láthatók: mosolygó, kerek arcú gyerek-angyalokkal. Pedig, ahogy a tárlat megnyitóján maga Stift Zoltán Angelico emlékeztetett rá: "az angyalok eredendően láthatatlan lények. És mi mégis látni akarjuk, láthatóvá tesszük őket; ráadásul -  hangsúlyozta - olyan korban élünk, amikor  a szónál talán nagyobb hatással van ránk a vizualitás." 

A porcelánból készült és megrajzolt angyalkák között a könyvtár témába vágó köteteiből is többet bemutat az a válogatás, amelyet  Adler Erika  könyvtáros állított össze. Érdemes a tárlók fölé hajolni  és hagyni, hogy megérintsen (szíven üssön) egy hűvösen izzó  Rilke-vers; vagy Ottliktól az angyalok összeesküvése.  

A kiállítás január 15-éig nyitva tart. Azok semmiképpen se hagyják ki, akik szerdán ellátogatnak a BDK gyermekkönyvtárába, ahol 14 órakor karácsonyi játszóház kezdődik: a Nádiverebek együttes megzenésített versekkel érkezik, a kézműves foglalkozáson textilből lehet karácsonyi angyalokat készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!