Mínuszokkal búcsúzik az óév

Ma napközben akár plusz fokot is mérhetünk, ám éjjel kemény hidegre kell készülnünk. A hőmérséklet mínusz öt fokig süllyedhet, nem árt melegen öltözni.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szerint nem várható jelentős enyhülés a következő időszakban sem, de valamivel enyhébb lesz az éjszaka az előző napokéhoz képest.
 
- Szerda éjjel mínusz kilenc fok volt a minimum, kedden pedig mínusz hét fokot mértem az állomáson - mondta az észlelő. - Jelenleg egy úgynevezett hidegpárnás helyzetben vagyunk, a medencét kitöltő hideg levegőt ugyanis egy alacsony szintű felhőréteg zárja le.

Ezért tegnap a déli órákban is mindössze mínusz hat fokot mértem a megyeszékhelyen. Hétvégén kicsit gyengül a magas nyomás, kissé megmozdul a légkör felettünk. Ezért előfordulhat, hogy az óév utolsó és az újév első napján napközben, ahol a pára és a köd megszűnik, ott kisüt a nap, s egy-két fokkal nulla fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Az észlelő hozzátette még, hogy bár napközben enyhülés várható, éjjel  fagyni fog, úgyhogy a szabadban szilveszterezők figyeljenek arra, hogy melegen öltözzenek fel. Az év utolsó napjának éjjelén ugyanis mínusz három és mínusz öt fok várható. Január 2-án kisebb havazásra is lehet számítani, mivel északról érint bennünket egy front. A jövő hét eleje ismét hidegebb lesz, újra erősebb éjszakai fagyokra kell számítani, mínusz öt és tíz fok közé süllyed a hőmérséklet.

Pétervári Tibor elmondta még, hogy napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, száraz idő lesz.  A szél  vasárnap és hétfőn megélénkülhet, időnként akár erős északi és északnyugati is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!