Savaria Történelmi Karnevál: fizetős lesz a rendezvény?

Mindhárom nyári nagyrendezvényünk vonzza a közönséget, a kultúra kitörési pont lehet Szombathely számára, mondta Sági József elnök a hétfő délutáni bizottsági ülésen. Felvetődött, hogy a Savaria Történelmi Karnevált fizetőssé kellene tenni. A jegy ára mindenképpen 1000 forint alatt maradna.

Ölbei Lívia

A városi közgyűlés kulturális bizottsága hétfőn meghallgatta a három nyári nagyrendezvény - a Mediawave, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Karnevál  - vezetőinek beszámolóját  és jövő évi terveit. A bizottsági elnök a tervek fölött ezúttal nem nyitott vitát (mondván, lesz még alkalom), viszont hangsúlyozta: Az önkormányzat elvileg mindenképpen támogatja ezeket az eseményeket - reméljük, a gyakorlati támogatásnak sem lesz akadálya.

Hartyándi Jenő a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál képviseletében komplett filmes-DVD-s prezentációval, plusz egészen konkrét 2011-es programtervezettel érkezett a bizottsági ülésre. Mint emlékeztetett rá, a fesztivál 19 év után költözött át az idén Győrből Szombathelyre. Az első év sok tanulsággal járt a bőséges és pozitív sajtóvisszhang önmagáért beszél, és persze megoldandó problémák is adódtak; kiderült például, hogy  szombathelyi szálláshelyből kevés van.

A 2011-es Mediawave június 2-ától 12-éig tart a "fantasztikus szombathelyi helyszíneken", így több más programhoz (pl. könyvhét, pedagógusnap) illeszkedhet, ráadásul közvetlenül a Cannes-i Filmfesztivál után sok film és filmsztár könnyebben elérhető. Az idén 60 millió forinthoz pályázatok révén jutott hozzá a Mediawave, Hartyándi Jenő bízik abban, hogy a  folyamatban lévő nemzetközi pályázatok is pozitív eredményt hoznak: Igyekszünk mindent megtenni ezért. 

Tímár Péter (Lamantin) a lelkes és stabil közönségben, valamint a 30-40 állandó támogatóban bízva reméli, hogy a civil egyesületi háttérel működő 12. Lamantin Jazz Fesztivál  és mellette az  improvizációs tábor a korábbiakhoz hasonló sikert hoz: 2011. június 19-étől 25-éig, a  Fő téri sátorban, nyomott jegyárakkal, minőségi kínálattal; és  az idei  3,5  millió helyett újra 5 milliós önkormányzati támogatással. 

A Savaria Történelmi Karnevál alapítványi  kuratóriumának hivatalosan még be nem jegyzett  elnöke, Mérei Tamás - köszönetét fejezve ki az elődöknek - a megújulás tervezett irányait jelölte ki: lehet, hogy lesz belépőjegy;  biztos, hogy lesznek új látványelemek  és biztos, hogy lesz az Iseumban Mozart-opera (A varázsfuvola). 

A THÖKÖLY UTCAI DIADALÍV ALATT

Mérei Tamás a Thököly utcában felállítandó  látványelemként és beléptető helyként, pénztárként működő  diadalív látványtervét is bemutatta hétfőn a bizottsági ülésen. Mint emlékeztetett rá, időről időre eddig is felvetődött, hogy fizetőssé kellene tenni a karnevált. Úgy látja,  itt az idő: "Most vagy soha."  A jegyárusítással a látogatók száma is mérhetővé válna  erre az  adatra a reménybeli nagy szponzorok  kíváncsiak. A jegy ára mindenképpen 1000 forint alatt maradna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!