Újra fellendülőben a benzinturizmus

Soha nem látott magasságokba emelkedtek az üzemanyagárak: a 95-ös benzin nyolc, a gázolaj hat forinttal kerül többe. A jövőben minden szektorban drágulás várható.

Prófusz Péter

A Mol Nyrt. bruttó nyolc, illetve hat forinttal emelte tegnap a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin átlagára 353-354 forintra, míg a gázolajé 341 forintra nőtt. Múlt héten bruttó öt forinttal nőtt a 95-ös benzin és a gázolaj ára is. A benzinár idén folyamatosan rekordot dönt, ugyanis januárban még literenként 317 forintért tankolhattunk. A gázolaj december elején döntötte meg a 2008-as csúcsot, ám a tegnapi emeléssel már ezen is túllépett.

Szakértők a forint múlt heti gyengülésével, valamint  az üzemanyag és a kőolaj  jegyzésárainak emelkedésével indokolják a drágulást. A benzin jegyzésára egy hét alatt ezer literenként 44 dollárral, a gázolajé pedig  24 dollárral emelkedett. Míg a forint dollárhoz viszonyított árfolyama kilenc forinttal gyengült.
 
- Nem ért nagy meglepetésként az üzemanyag árak emelkedése. Fuvarozói szempontból az lenne igazán jó, ha a gázolajat egy euróért lehetne tankolni - állítja Galambos Tamás, a Galambos Trans Kft. ügyvezetője. - Abban az időszakban, amikor 230 forint körül mozgott az euró ára, 340 forintba került egy liter gázolaj, így a fuvarozók többsége tönkrement. Amikor az euró és a gázolaj tarifája közel azonos volt, sokkal jobban mentek a vállalkozások. 

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, valamint a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elérte, hogy 2011. január 1-től az áru- és személyszállítással foglalkozó fuvarozók literenként 6,5 forintos kedvezményt kapnak, amely adó-visszaigényléssel érvényesíthető. Ehhez azonban több feltételnek is meg kell felelni, hiszen a  kedvezmény kizárólag a hazai benzinkutaknál, rendszámra szóló üzemanyagkártyával vehető igénybe.

Galambos Tamás szerint ez csupán egy gesztus, ami a folyamatos drágulások miatt igazi kedvezményt semmiképpen sem jelent.
 
- A jelenlegi drágulás miatt egyelőre nem emelkednek a taxis tarifák, ám a nyersolaj-árak hosszú távon is növekedni fognak, így biztos, hogy az üzemanyag-tarifa emelkedése az élet minden területén hatással lesz az árakra - mondja Gál László, a Taxi 3000 ügyvezetője. 

BENZINÁR: MAGYARORSZÁG AZ ÉLEN

Közép-Kelet-Európában hazánkban a legdrágább az üzemanyag: Ausztriában átlagosan tíz, Horvátországban húsz, Szerbiában és Romániában ötven, Ukrajnában pedig csaknem százhatvan forinttal olcsóbb a benzin literenkénti átlagára. Ezért ismét fellendülhet az üzemanyag-turizmus, hiszen a határmenti települések lakóinak megéri a szomszédos országban tankolni, ám arra ügyelniük kell, hogy a benzin és a gázolaj továbbra is csak üzemanyagtartályban hozható be az országba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!