A vallási turizmus lehet Vasvár kitörési pontja

A hegyháti kisváros városközpontjának rehabilitációjához kapcsolódó, közelmúltban lezajlott rendezvényen, a többi között, szó esett Vasvár vallási, turisztikai lehetőségeiről.

Kozma Gábor

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató a kulturális, valamint az egyházi turizmusról is beszélt. Az ismert szakember szerint a sok felújítás és építkezés után tartalmilag is meg kell újítani a látnivalókhoz, így a  kolostor, a békeház, a temetői templom, Szentkúthoz kapcsolódó kínálatot. Mint hangsúlyozta, ennek megvalósításához  jelentős és kiterjedt marketing-tevékenységre van szükség. A kulturális turizmus terén elsősorban az oktatáshoz kapcsolódó programok vihetik el Vasvár hírét, hozhatnak újabb látogatókat a hegyháti kisvárosba. Elhangzott, hogy a  vasvári múzeum az elmúlt években több olyan programban is részt vett, amely az oktatás és a múzeum kapcsolatát (így például a múzeumpedagógiáét) erősítette.
 
- A megyetörténeti kiállítás már eleve olyan formában valósult meg, hogy elsősorban a fiatalokat szólítsa meg. Emellett tavaly útjára indítottuk a kulturális örökség iskolájának nevezett programot, amely egy, az erdei iskolákhoz hasonló kezdeményezés. Ennek az a célja, hogy egy adott műemlék kultúrtörténeti hátterét mutassa be több napos, bentlakásos, élményszerű és gyakorlatias oktatás keretében - hallottuk.
 
Zágorhidi Czigány Balázs kifejtette: a vallási turizmus fellendítésben a szentkútnak lehet meghatározó  szerepe: Vasvárt, mint Mária-kegyhelyet ma is sokan keresik fel. E folyamat erősítésében segíthet egy új, magyar zarándokútvonal, a Mária-út kiépítése, amely Máriacellt köti össze - Vasvárt is érintve - Budapesten át Csíksomlyóval.
 
Ez az útvonal, amely elsősorban gyalogos zarándokoknak készül, s már a részletes kijelölésénél tart, szintén sok látogatót hozhat Vasvárra. Nagy lehetőség rejlik még a Vasvári sánc rekonstruált szakaszában, az úgynevezett Vaskapuban és a környező parkerdőben.

- Ez az országos szempontból is egyedülálló emlék, a  10. illetve 11. századi magyar határvédelmi rendszer, a gyepű legépebben fennmaradt erődítménye. Ezt  ki kell használnunk, Vasvár egyik turisztikai kitörési pontja lehetne. Ugyanis a honfoglalás- és államalapítás korának hadi hagyományőrzői számára biztosíthatna megfelelő találkozó és egyben látványos bemutatkozó helye - hangsúlyozta az előadó.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!