Csonka Ernő megfestette Kátai Zoltán előadóművész portréját

Még nem az üstökénél ragadta meg Csonka Ernő Kátai Zoltán extra basszus énekmondó portréját, amit pénteken a lakásán adott át az előadóművésznek.

Merklin Tímea

A 90 éves szombathelyi festőművész,  Csonka Ernő hallotta egyszer Kátai Zoltán históriás énekmondót dalolni a gyönyörű, mélyen zengő hangján, és ez arra indította, hogy megfesse az előadóművész portréját. Szerzett egy fényképet róla, engedélyt kért az érintettől, és munkához látott. Arra kérte, ha a legközelebbi énekmondó találkozóra eljön Szombathelyre, keresse fel a lakásán, mert ő már idős kora miatt nem tud elmenni a koncertre.

Erre az alkalomra került sor pénteken Csonka Ernő lakásán: az 56 éves Kátai Zoltán megilletődötten vette át az őt ábrázoló képet, amin lantot fog a kezében. Örömmel vette a megtiszteltetést, hiszen még sohasem festette meg senki. A portré rövid hajjal ábrázolja Kátai Zoltánt, nem azzal a jellegzetes üstökkel, amelyet mostanában visel. Ez a frizura a 16-17. századi főúri viselet volt: a tar fejen elöl egy hosszabb hajtincs; amit a vitéz megragadhatott a harcban, és könnyen levághatta az ellenség fejét. Innen a mondás: üstökön ragadni.

Kátai Zoltán köszönetképpen a Wathay Ferenc énekei című lemezét adta át a szépkorú festőnek. A lemezen hallható históriás énekeket Wathay a török rabságban írta az Fekete toronyban, az Fekete-tenger mellett. Az énekekhez képeket is festett a börtönben. Így a rövid látogatáson az előadóművész és a festőművész az akvarellfestésről diskuráltak a Wathay-énekekek mellett.
 
  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!