EuroSkills: Száraz Ádám hidegburkoló éremes a lisszaboni szakmunkás Eb-n

December 9-e és 12-e között Európa 27 országának több mint 400 fiatalja mérte össze szaktudását a lisszaboni Szakmunkás Európa Bajnokságon. Magyarország 15 szakmában, köztük az építőipari szakmacsoportban nevezett be versenyzőket. Egy Vas megyei versenyző, a nardai Száraz Ádám szép eredményekkel tért haza.

Bajdó Bettina

A második alkalommal megrendezett EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon nemcsak a szakmai tekintélyek mutatkoztak be, hanem több fontos célkitűzésük is volt. Egyik például az, hogy a szakmai verseny megrendezésével segítsék az Európai Uniót, illetve a tagországokat a szakképzés szakmai követelményszintjének emelésében. Nem titkolt cél volt az is, hogy ösztönözzék a tagországokat arra, hogy minél több szakmai versenyt szervezzenek hasonló struktúra alapján.
 
Az EuroSkills nemcsak egyéni, hanem egyúttal csapatverseny is volt, ahol a csoportot alkotó szakmák versenyzőinek teljesítménye mellett a közös teljesítményt is értékelték. A bajnokságon az egyes szakmákban megrendezett nemzeti versenyek huszonöt évesnél fiatalabb győztesei vehettek részt.

Nagy kihívás várt a magyar csapatra a versenyen, ugyanis egy kisebb épületet kellett közösen megépíteniük úgy, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. A kőműveseknek például egy ajtó- és ablaknyílásokkal, valamint a nyílások felett párkánnyal díszített falszakaszt kellett megépíteniük. A hidegburkolóra is nagy feladat várt: egy épületrészlet kerámia burkolatát kellett elkészítenie fal- és padlófelületre is. A versenyzőnek saját mintát kellett kitalálnia és felraknia a falra. Az előírások meghatározták a maximális méreteket és a felhasználandó burkolólapok számát is. A burkolóknak összesen tizennyolc óra állt rendelkezésükre az előkészítéstől a befejezésig.
 
A lisszaboni EuroSkill versenyen a magyar építőipari szakmacsoport versenyzői kiemelkedő eredményt értek el: Bolvári István ács és Hoffer Dávid művezető ezüstérmet nyert, a magyar építőipari csapat pedig a csapatversenyben harmadik helyezett lett. A csapat többi tagja is a középmezőnyben végzett, Rezes Sándor kőműves és Oross Antal bádogos ötödik, Száraz Ádám burkoló pedig hatodik helyezett lett.

Száraz Ádám szerint az elért eredmény jó, az előzetesen megfogalmazott elvárásokat bőven teljesítették. Mindenféleképpen meglepetést okozott a csapatban elért harmadik helyezés. Nagyon örül, hogy ha egyéniben nem is, de csapatban sikerült egy érmet hazahozniuk. Úgy fogalmazott, hogy egyértelműen hatalmas élmény volt ez a verseny, és élete végéig szép emlék marad. Ám úgy mégis csak kellemesebb lesz az emlékezés, hogy ez a bronzérem is ott lesz a polcán. Hasznosnak tartja a részvételükről kiállított EuroPass bizonyítványt, mivel a közeljövőben tapasztalatszerzés céljából szeretne külföldön elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!