Hégető Honorka balesete: hazahozták Brazíliából az ügyben körözött férfit

Másfél év fogva tartás után Brazíliából hoztak haza kedden egy körözött magyar férfit, aki tíz éve ittasan halálos közúti balesetet okozott, a 36 éves férfit szállító menetrend szerinti járat kora délután szállt le a Ferihegyi repülőtéren.

MTI

A férfi 2001. június 3-án Alsóörs közelében az általa ittasan vezetett személyautóval kisodródott, betonfalnak ütközött, majd a jármű utasával együtt kirepült az autóból. A 30 éves utas, az RTL klub riportere, Hégető Honorka a kórházba szállítás után meghalt.
   
Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a repülőtéren, a tavaly augusztus 4-én Rio de Janeiróban elfogott férfi átadásakor az MTI-nek elmondta: D. G. 2004-ben hagyta el az országot. Távollétében a Veszprém Megyei Bíróság börtönbüntetésre ítélte.  (Ezt később bírósági források cáfolták - lásd lentebb.)
   
A két ország között nincs kiadatási egyezmény, és korábban soha nem hoztak haza Brazíliából nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vett magyar állampolgárt - tette hozzá.
   
A férfit, akit müncheni átszállással, megbilincselve hoztak haza a rendőrök, a budapesti Gyorskocsi utcai fogdába szállították, majd szerdán a Veszprém Megyei Bíróság elé állítják, mert ügyében a megyei hatóság halált okozó ittas járművezetés büntette miatt hozott jogerős ítéletet.

Az ORFK szóvivője arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy D. G. milyen büntetést kapott, illetve a másfél éves brazíliai fogva tartása beleszámíthat-e ítéletébe, mondván, ez az ügy már nincs rendőrségi szakban.
   
Az autóbalesetben életét vesztett riporter emlékére alapítványt és róla elnevezett Hégető Honorka-díjat hoztak létre; az elismerésre minden évben azok a riporterek pályázhatnak, akik kisebbségekkel, illetve hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó riportokat készítenek.

Nincs jogerős ítélet a Brazíliából hazahozott magyar férfi ügyében


Nincs jogerős ítélet annak a nemzetközileg körözött magyar férfinak az ügyében, akit másfél év fogva tartás után kedden hoztak haza Brazíliából - mondta Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI-nek.

A férfi tíz évvel ezelőtt, 2001. június 3-án Alsóörs közelében az általa ittasan vezetett személyautóval kisodródott, betonfalnak ütközött, majd a jármű utasával együtt kirepült az autóból. A 30 éves utas, az RTL klub riportere, Hégető Honorka a kórházba szállítás után meghalt.
   
Az ittasan okozott halálos közúti baleset miatt D. G.-t első fokon 4 év szabadságvesztésre ítélték, amelyet azonban jogerőre emelkedés előtt a székesfehérvári bíróság hatályon kívül helyezett - mondta Kahler Frigyes.
   
Hozzátette: a férfi az eljárás alatt szökött meg, ügyében jogerős ítélet nincs.
   
Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a repülőtéren, a tavaly augusztus 4-én Rio de Janeiróban elfogott férfi átadásakor, az MTI-nek elmondta: D. G. 2004-ben hagyta el az országot. Távollétében a bíróság elítélte, de arra a kérdésre, hogy milyen büntetést kapott, illetve a másfél éves brazíliai fogva tartása beleszámíthat-e ítéletébe, nem tudott válaszolni, mondván, ez nem a rendőrség, hanem a bíróság hatáskörébe tartozik.
   
Az őrnagy hozzátette: a halálos baleset ügye már nincs rendőrségi szakban.
   
A Veszprém Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI-nek azt mondta: a hatóságok által hazaszállított férfit szerdán a Veszprémi Városi Bíróság elé állítják, ahol várhatóan előzetes letartóztatásáról döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!