Jutalmat kaptak a rendőrök: Szlovéniában találták meg az ellopott buszt

Sokan azt hitték, vicc, pedig igaz volt a hír: karácsonykor elloptak egy autóbuszt a szentgotthárdi autóbuszpályaudvarról. A busz két nap múlva megkerült, a nyomozásban jeleskedő szentgotthárdi rendőröket jutalmazta a Vasi Volán Zrt.

Nagy Ildikó

Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója sem hitt a fülének, amikor karácsony első napján füléhez emelte a telefonját. Az ügyelet hívta, méghozzá nem jó hírrel: a szentgotthárdi autópuszpályaudvarról ugyanis hajnalban elloptak egy autóbuszt.

- Sok mindent loptak már Vas megyében, buszt még nem - gondolta magában dr. Halmosi Zsolt megyei rendőr-főkapitány, amikor őt is értesítették a kollégái. Való igaz: nem mindennapi eset, hogy egy autóbuszt lovasítanak meg.

A tolvaj azt a tíz percet használta ki, amíg a sofőr a pihenőhelyiségben tartózkodott. Tegyük hozzá: szerencséje is volt, hiszen a sofőr a buszban felejtette  az indítókulcsot, így a tolvajnak csak az ajtónyitó gombot kellett megnyomnia.

- Hajnalban kaptuk a bejelentést Szentgotthárdról, hogy elloptak egy autóbuszt. A körmendi, a szentgotthárdi és az őriszenpéteri kollégákat riasztottuk - meséli Szendrődi Barnabás körmendi rendőrkapitány. Nem sokkal később jött a hír: Szentgotthárdon látták a buszt. Ebből arra következtettek, hogy Ausztria vagy Szlovénia is szóba jöhetett, mint menekülési útvonal. Ekkor a nemzetközi körözést is kiadták.

Hétfőre aztán tovább tisztult a kép, és a rendőrök Szlovénia felé vették az irányt. A  Vasi Volán Zrt. mintegy nyolcmillió forintot érő autóbuszát végül négy szentgotthárdi rendőr találta meg a határtól 15 kilométerre lévő Kuzma falu határában, egy temető mellett. A helyszinelést a szlovén rendőrök végezték el, magyar kollégáik azóta is keresik az elkövetőt.


A buszban lévő tachográf egyébként  arról árulkodott, hogy rutinos sofőr kötötte el az autóbuszt, hiszen 60-70 kilométeres tempóval közlekedett. A busznak egyébként mindössze  egy indexbúrája törött el, ezenkívül a jegykiadó automatát rongálta meg a tolvaj. A pénzkazettában  csak kétszáz forintot tallt, azt viszont elvitte.
A busz azóta visszakerült a Vasi Volánhoz, és újra járatot teljesít.

Papp László vezérigazgató pedig pénteken jutalmat adott át a busz felkutatásában jeleskedő négy szentgotthárdi rendőrnek: Krajczár Ferenc, Luthár Attila, Tuli Krisztián és Déri Márton ajándékutalványt vehetett át a vezérigazgatótól.

Papp László nem emlékszik a karácsonyihoz hasonló esetre.
- Sajnos, ilyen világot élünk. Mindent visznek, ami mozdítható, sok esetben még azt is, ami nem - nyilatkozta a lopás után néhány nappal. Hozzátette azt is, hogy az esetből sokat tanultak a társaság alkalmazottai, kiváltképp a buszsofőrök. Az igazsághoz ugyanis az is hozzátartozik, hogy a meglovasított busz sofőrje vétett a szabályok ellen, amikor az indítókulcsot a buszban hagyta. És bár ez a könnyelműség 200 ezer forintjába került a Vasi Volánnak - ennyiért lehetett megjavítani a megrongált jegykiadó berendezést - a buszsofőrt szerencsére nem bocsátották el az állásából.

Szendrődi Barnabás körmendi rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy bár az ellopott buszt a szentgotthárdi rendőrök találták meg, a szlovén kollégák is segítettek a nyomozásban. Ez az eset is jó példa arra, hogy az együttműködés nem csak papíron, de a gyakorlatban is létezik.



Szerintem (Nagy Ildikó jegyzete)
Sokszor halljuk, hogy ilyen-olyan együttműködési megállapodást írnak alá különböző szervezetek. A Vasi Volán és a rendőrség is megtette ezt. Ám ennek a papírnak legalább megvolt az eredménye. Jó tudni, hogy a rendőrök szabadidejüket feláldozva keltek útra, hogy megkeressék a buszt. És jó tudni, hogy a Volán ezt értékelte, és nem feledkezett meg a jutalmazásról.A legjobb azonban az lenne, ha a buszt elkötő  tolvaj is rendőrkézre kerülne. Reméljük, így lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!