Kisebbségi önkormányzat: vasi tagja is van az országos lengyel testületnek

Zarowny Ferenc személyében az apró vasi lengyel közösség képviselője is bekerült az országos testületbe. Helyi szinten is sok a feladata.

Prófusz Péter

Vas megyében egyedül Sárváron van lengyel települési kisebbségi önkormányzat. A testület négy tagja közül   Zarowny Ferenc ráadásul - a nemrégiben tartott kisebbségi választások eredményeként - az országos  képviseletben is mandátumhoz jutott.

- Az előző ciklusban is tagja voltam az országos testületnek, idén pedig a Nyugat-Dunántúlról egyedüliként kerültem a képviseletbe - felelte érdeklődésünkre Zarowny Ferenc, a sárvári lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke. - Az országos képviselet alakuló ülését a Duna Palotában tartottuk, ahol a legfontosabb feladatokat is elosztottuk egymás között - folytatta a képviselő.

Zarowny Ferenc hozzátette: elsősorban a Magyarországi Lengyelség Múzeumával és Levéltárával kapcsolatos teendőkből veszi majd ki a részét. A lengyel nemzetiség egyébként  nemcsak megyei, hanem országos szinten is kicsinek mondható. Adódik tehát a kérdés: melyek a legfontosabb teendők helyi szinten.

- Nagy örömmel fogadtuk, hogy a Magyar Államkincstártól megkaptuk azt a helyiséget, amely reményeink szerint a közösségi élet színterévé válik majd - mondta Zarowny Ferenc.  Ráadásul az eredetileg 100 ezres bérleti díjat  sikerült lealkudnunk  25 ezer forintra. Az épületre ráfér a tatarozás, a  külső-belső csinosítás. Parkettázást is tervezünk, ám ehhez szükségünk lesz a megyei önkormányzat segítségére is. A lengyel ház közös költsége is jelentős összeget von el az éves működési keretünkből. A megye egyébként minden évben pályázati pénzek révén segítette a működésünket, ám a tavalyi sikeres pályázat összege már nem érkezett meg,  s ez nagyon hiányzik az éves büdzsénkből, amely mintegy 560 ezer forintra tehető. -

- Jelenleg gőzerővel készülünk a március 15-i ünnepségre, ennek egyik dísze lehet az a festmény, mely egyenesen Poznanból érkezik Sárvárra. A műalkotás egy harci jelenet közben örökítette meg Bem József tábornokot és Petőfi Sándort. Emellett igyekeztünk összegyűjteni minden a lengyel kisebbséghez köthető érdekes anyagot. Ezek közül is kiemelt figyelmet érdemel állandó lengyel kiállításunk - zárta szavait Zarowny Ferenc.

Kis létszámú, de összetartó a csoport

A sárvári kisebbségi elektorok csupán országos listára adhatták le voksaikat. Az elnyerhető 21 mandátumból 16-ot a Bem József Kulturális Egyesület szerzett meg, így a listájukon 14. helyen szerepelt Zarowny Ferenc is képviselői helyhez juthatott.

A sárvári lengyel önkormányzat elnöke úgy látja, hogy kis létszámú, ám annál erősebb és összetartóbb nemzetiséget képviselhet, immár hosszú évek óta.

Zarowny Ferenc szerint a lengyel önkormányzat működését megyei és országos szinten is sokan támogatják. Közülük is kiemelkedik dr. Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa, valamint dr. Latorcai Csaba nemzetiségekért felelős helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!