Kivonatják a forgalomból a nemfizetők gépjárművét

Több, az objektív felelősség elvén alapuló közigazgatási hatósági eljárások lefolytatásával kapcsolatos jogszabály is megváltozott. Főként a határidők módosultak.

Nagy Ildikó

Több, a közigazgatási hatósági eljárások lefolytatásával kapcsolatos jogszabály is megváltozott ez év elejétől. Egyebek mellett ezekről is szó esett a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón, ahol Pál Adrienn rendőr százados, a Közigazgatási Hatósági Szolgálat helyettes vezetője beszélt a legfontosabb változásokról.

Elsőként arról, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a bírság kiszabására rendelkezésre álló 60 napos határidő 90 napra módosult. A 90 napos határidő már nem jogvesztő, így a 2011. január 1-jét követően indult eljárásokban a szabályszegés elkövetésétől számított 90 napon túl is ki lehet szabni a közigazgatási bírságot, de az eljárást a hatályos rendelkezések alapján 6 hónapon belül be kell fejezni.

Fontos változás még, hogy amennyiben a kiszabott közigazgatási bírság befizetését a rendelkezésre álló 30 napos fizetési határidőn belül nem teljesíti a kötelezett, úgy a hatóságnak - a határidő leteltét követő 8 napon belül - a közlekedési igazgatási hatóságnál kezdeményeznie kell a gépjármű forgalomból történő kivonását.

Módosultak a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló jogszabályban meghatározott ügyintézési határidők is. Immár a határidők nem munkanapokban, hanem napokban vannak meghatározva.

Az ügyfeleket leginkább az a változás érinti, hogy a fellebbezésre lehetőséget adó határidő 10 munkanapról 15  naptári napra változott, így a hatályos szabályozás alapján az ügyfél a fellebbezését a döntés közlésétől számított 15 napon belül terjesztheti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!