Levente és Laura volt a legnépszerűbb keresztnév 2010-ben

A legnépszerűbb fiú utónév tavaly a Levente volt, míg a lányoknak szívesen adták a Hanna, a Laura, a Jázmin, a Nóra, az Anna és az Emma keresztneveket.

Greiner-Csapó Júlia

Amikor megszületik egy kisbaba még a kórházban felveszik a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza az újszülött nevét, és a szülei adatait. Sok édesanya már kislánykorában tudta, hogyan fogja majd szólítani születendő gyermekét. A szülők többsége igyekszik úgy keresztnevet választani, hogy az a viselőjének magabiztosságot sugározzon, és ezáltal sikeresebbé, boldoggá váljon az életben.

- A leggyakrabban választott fiú utónevek a 2010-es évben: a Levente, a Botond, a Máté és a Márk voltak. A lány újszülötteknek szívesen adták a Hanna, a Laura, a Jázmin, a Nóra, az Anna és az Emma keresztneveket a szülők -   mondta Sárosi Imelda anyakönyvvezető. 

A régi nevek ma már csak ritkán fordulnak elő. A szülők szeretnek feltűnő, extrém neveket választani. Sokszor azzal sem törődnek, hogy illik-e az a keresztnév a gyermek vezetéknevéhez, vagy sem. Régebben még a fiú újszülött az édesapja, a lány gyermek az édesanyja keresztneve után kapta az utónevét, ma már ez nem jellemző.

 A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint a Magyar Utónévkönyvben és a Kisebbségi Utónévjegyzékben szereplő keresztnevekből választhatnak a szülők. Érdekesség, hogy az újszülöttnek csak két utónevet adhatnak.

- Ha olyan nevet szeretnének a kisbabának adni a szülei, amely nem szerepel az utónévkönyvben, vagy a Kisebbségi Utónévjegyzékben, akkor egy kézzel írott kérvényt kell benyújtani az anyakönyvvezetőhöz, és kétezer kétszáz forintot befizetni. A név bejegyzésére akkor van lehetőség, ha a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete javasolja - magyarázta Sárosi Imelda.

Az anyakönyvvezető a szülők kérésére módosíthatja a gyermek keresztnevét, erről jegyzőkönyv készül, és új anyakönyvi kivonatot állítanak ki a gyermek számára. A névváltoztatás költsége első alkalommal tízezer forint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!