Megalakultak a vasi területi kisebbségi önkormányzatok

Letették az esküt a megválasztott területi kisebbségi képviselők, s megalakult a cigány és a horvát területi önkormányzat.

Erős D. Zoltán

Az önkormányzati képvisdelő választással párhuzamosan Vas megyében harminchét településen ötven kisebbségi önkormányzat alakult. Ebből 20 cigány, 12 horvát, 1 lengyel, 9 német és 8 szlovén kisebbségi önkormányzat.

Az új szabályozás szerint azokban a megyékben alakulhatnak területi önkormányzatok, ahol az adott kisebbségnek  legalább tíz településen van önkormányzata. Ennek  következtében a területi választást Vas megyében a cigány, valamint a horvát kisebbség vonatkozásában lehetett kitűzni. A németek éppen csak lemaradtak erről a lehetőségről. A szlovéneknek viszont ugyan nem lesz területi, ám  ma megalakul országos önkormányzatuk. Az egy lengyel kisebbségi önkormányzat pedig Sárváron működik.

Területi és országos kisebbségi választásokat azokon a településeken tartottak, ahol a szavazás napján kisebbségi önkormányzat működött. A választáson kizárólag elektorok, vagyis a települési önkormányzatok tagjai választhattak, és ők a jelöltek is egyben. A területi önkormányzatokba hét képviselőt lehetett választani. Az elektorok egy, vagy két listára szavazhattak attól függően, hogy a megyében hány települési kisebbségi önkormányzat van.

Vas megyében öt - a cigány, a horvát, a német, a szlovén és a lengyel - kisebbség volt érintett a voksolásban.

Szerdán délután letették az esküt a két vasi területi kisebbségi önkormányzati képviselői. Ezt követően megtartotta alakuló ülését a cigány és a horvát területi önkormányzat. 

A hét tagú  területi cigány önkormányzat elnökének Dávid  Attilát választotta meg. Az elnökhelyettes Hersics Gyula  lett. A cigány önkormányzat pénzügyi bizottságát Baranyai  Mihály irányítja majd.   

A horvát területi önkormányzat elnöke Krizmanich  István  lett, helyettesének Kissné Krály Máriát választották. A pénzügyi bizottság elnökének Horváth Gyula Vladimirt   javasolták, s ezzel egyet is értett a testület. 
Az újonnan megalakult önkormányzatokat dr. Stankovits György, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese köszöntötte, s kívánt nekik sikeres munkát.

 Törvényi háttér

A területi kisebbségi választást abban az esetben lehetett kitűzni, ha a választás kiírásakor a megye területén legalább tíz településen volt az adott kisebbségnek önkormányzata.

Az országos kisebbségi önkormányzati képviselő választás kitűzésénmek a feltétele, hogy leagalább négy megyében legyen területi kisebbségi önkormányzat.

 A helyi kisebbségi önkormányzatokban négy, a területiben hét képviselő volt választható. Az országos közgyűlésben a képviselők száma attól, függ, hogy a kisebbségnek hány települési önkormányzata van. A minimális létszám 15, a maximális pedig 53. Ez utóbbi feltétele, hogy legalább 500 településen van kisebbségi önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!