Vasvár: drága a földgáz, más fűtési módokat keresnek

Idén először ülésezett a vasvári képviselő-testület, s a hosszabb téli szünet szokatalanul sok témát hozott. A városatyáknak több fontos kérdésben is dönteniük kellett.

Kozma Gábor

Kovács Tilda polgármester-asszony köszöntötte a testületet, beszámolója után rátértek a napirendi pontokra. A többi  között tájékoztató hangzott el a város tavaly év végi pénzügyi helyzetéről. Megtudhattuk, hogy a 2010-es költségvetési rendeletet 75 milliós működési hiánnyal  fogadták el és 15 millió forint zárolásáról döntöttek. A belügyminiszteri keretből, két pályázat beadása után, összesen 12 milliós támogatást kapott a város, így mindent egybe vetve 48 milliós működési hiány maradt az előirányzatban. Nem végleges adatok szerint a tényleges  működési hiány tavaly 47,5 millió foritot ért el.

Az iskolafelújítási pályázat során, az eredeti terv szerint, 55,9 milliós hitelt vettek fel. Az önkormányzat év végi mérlegében csaknem 76 milliós hitelfelvételt szerepeltetnek. A tájékoztató megállapítja, hogy 2010 végére elfogyott a fejlesztési tartalék, melynek oka a pályázati önrészek kifizetése, illetve a magas működési hiány volt.

A földgáz folyamatos drágulása miatt az önkormányzatoknak mérlegelniük kell az alternatív fűtési módozatokat. Ennek szellemében pályázott még 2009-ben a város a biomassza alapú távfűtésre, a pályázatot a szakhatóság 68,8 millió forint értékben támogatásra érdemesnek találta. A támogatási szerződést meg is kötötték még tavaly.
Lefolytatták a közbeszerzést, ám a legkedvezőbb ajánlat is meghaladta a pályázati összeget, így az eljtást eredménytelennek nyilvánították. Időközben változások álltak be, de az alapképlet maradt. Az új Széchenyi tervben azonban szerepel egy olyan tétel, amely hasonló a vasvári biomassza-pályázathoz, de jóval magasabb, 85 százalékos támogatással.  

Ezért felmerült, hogy a város eláll az eredeti szerződéstől és a kedvezőbb lehetőséget választja. Erről is döntöttek csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!