Függő-játszma: stimulánsok, hallucinogén szerek, opiátok

Kábulatban - ezzel a névvel indított új programot a Pannon Lapok Társasága. A kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. A szakemberektől hallottakat cikksorozatban osztjuk meg olvasóinkkal. Sorozatunk első részében Németh Andrea rendőr századossal, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának főnyomozójával beszélgettünk a drogok fajtáiról.

Bajdó Bettina

Elmondta, hogy vannak hard és soft drogok, de sok esetben az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ezek  a kifejezések mit takarnak. A kemény és könnyű drog kifejezés csak a hétköznapi szóhasználatban létezik.

Hard drogoknak nevezzük azokat a kábítószereket, melyek fogyasztása nagyfokú kockázattal jár. Fizikai és/vagy lelki függőséget okoznak, s komoly szakmai segítség kell a leszokáshoz. A lágy drogok, mint a marihuána is okoznak lelki függést, de ezekről könnyebb leszokni.
   
- A drogokat csoportosíthatjuk aszerint is, hogy természetes vagy szintetikus kábítószerek - folytatta a főnyomozó. - Előbbiek közé tartozik a marihuána, hasis, a kokain, az opiátok, utóbbiak közé pedig a kémiai úton, laboratóriumi körülmények között előállított szerek, mint az LSD-bélyeg, extasy, speed.
 
- Egy másik csoportosítás szerint beszélhetünk stimuláns szerekről is, mint a kokain, chrak, amfetamin, továbbá  hallucinogén szerekről is, mint a marihuána, LSD. Ezen kívül vannak  depressziót okozó drogok, ilyenek az opiátok.  

- A kábítószerek közül a legelterjedtebb a marihuána, ez könnyen termeszthető, s könnyen hozzáférhető. Nem kell nagy tudás ahhoz, hogy bárki az udvarán a termesztésébe fogjon. Ezt a szert nevezik kapu-drognak, ugyanis a kábítószer-fogyasztók  általában ezzel kezdik drogos karrierjüket.
  
- Sajnos az tapasztalom, hogy egyre fiatalabb korban nyúlnak kábítószerhez a fiatalok - tette hozzá Németh Andrea - , 13-14 évesen próbálják ki a drogokat. - Sajnos a marihuánához is hozzá lehet szokni, s egyre több anyag kell majd, hogy a kívánt hatást elérjék, azaz a szervezetben kialakul a tolerancia. Amikor ez már nem nyújt megfelelő élvezetet, akkor újabb drogokat próbálnak ki, amfetamin-származékokkal folytatják. Ezt pedig már a  kokain vagy a heroin fogyasztása követheti. Idén januártól került tiltólistára a mefedron, melyet legális forgalomban növényvédő szerként és porszívó illatosítóként alkalmaztak. A drogok közé kati néven került be. 2007-ben jelent meg a szer, ezért a hosszú távú hatásai még nem ismertek. Az biztos, hogy alkohollal fogyasztva halált is okozhat, ha pedig porként szívja fel valaki, tönkreteheti a nyálkahártyát is. Fogyasztása után depresszió,  memóriazavar és beszédkényszer léphet fel, és  mivel az ember felpörgetett állapotba kerül, a szíve is megállhat. 
 
A leszokás egyáltalán nem könnyű, de van rá lehetőség szakszerű segítséggel a megyében is. A gond az, hogy a kábítószer-fogyasztó nem látja be, hogy neki segítségre lenne szüksége.

- Miért próbálják ki a fiatalok a drogot? - tettük fel a kérdést a szakembernek, aki erre így válaszolt:  
- Általában a kíváncsiság hajtja őket, ha a társaságban valaki kipróbálja, akkor viszi magával a többieket is. Sokan,  ha problémáik vannak, úgy gondolják, ez a megoldás a gondokra. Múlt héten órát tartottam az egyik iskolában, s egy diák megállapította, hogy a droggal a probléma nem megoldódik, hanem fokozódik. Teljesen igaza van, ám sajnos a fogyasztók ezt nem így látják. Elég könnyű ma már hozzájutni a szerhez, a diákok egymás között is terjesztik. A hétvégi bulikhoz hozzátartozik a speed, az extasy, ami felpörgeti a szervezetet, s így túl tudják élni a fiatalok a partit. Ma már sajnos sokuknak nem elég az alkohol és az energiaital. 

MINDANNYIUNKRA NÉZVE VESZÉLYES

Egyre többen és többször találkozunk a kábítószer pusztító következményeivel. A drogfogyasztás mindannyiunkra veszélyes, a terjedése ellen szerveztünk széleskörű cselekvési programot a Pannon Lapok Társasága szerkesztőségeinek összefogásával. Lapunk hív mindenkit, aki tenni akar és cselekedni is képes, hogy legyen társunk ebben a küzdelemben. Várjuk olvasóink kábítószer-fogyasztással kapcsolatos történeteit a [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!