Huszáros mulatság a bozsoki Sibrik-kastélyban

A Sibrik-kastélyban báloztak a huszárok szombaton Bozsokon. A kard is előkerült, igaz, szerencsére csak a tiszteletadás miatt. Magyaros vacsora és jó borok mellett vigadtak a huszárok.

Nagy Ildikó

Fess, kardos huszárok érkeztek sorban, egymás után - igaz, nem lóháton, hanem autóval - szombaton este a bozsoki Sibrik-kastélyba, ahol a 11-es Huszárok Hagyományőrző Bandériuma rendezte meg szokásos farsangi mulatságát.

A vendégeket Major Albert, a bandérium örökifjú kapitánya üdvözölte a bejáratnál.

A Sibrik-kastély új - és stílusos - helyszíne volt a huszárbálnak, és a helyet bizonyos szempontból szimbolikusnak is nevezhetjük, hiszen ezúttal Ausztriából is érkeztek Nádasdy-huszárok. A gyönyörű ruhákban feszítő huszárok kardot is rántottak, szerencsére csak a hölgyek iránti tiszteletük kifejezése céljából.

A mulatságot Soós Pál nyitotta meg egy huszár verbunkkal, a toborzó tánchoz a Zsivány zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A huszárok és vendégeik hideg vadsalátával ágyaztak meg a főfogáshoz, ami magyarosan elkészített, házi húsoskolbászos-lecsós raguval megbolondított natúr karaj-, illetve tarjaszeletből és szűzpecsenyéből állt, mellé pedig serpenyős burgonya dukált.

A desszert somlói galuska volt, a vacsorát követő diskuráláshoz pedig tüzes borokat szolgáltak fel. Kapiller Mátyás táncprodukciója után aztán kezdődhetett a mulatozás.

A báli bevétel a 11-es Huszárok Hagyományőrző Bandériumának kasszájába kerül, tudtuk meg a kapitánytól, aki elárulta azt is, hogy a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot a hagyományokat osztrák, illetve szlovén földön őrző magyar huszárokkal. Major Albert szerint a jövőben a látványturizmusra kell összpontosítani.

Jó példa volt erre a tavalyi nagyrendezvény, a Nádasdy Történelmi Napok egyik leglátványosabb programjaként megrendezett huszártalálkozó.
 
Ambrus Lajos író tartott nemrégiben egy előadást az 1809-es karakói csatáról - mesélte Major Albert, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva az amúgy Győrbe igyekvő, ám útközben eltévedt francia lovasok és a magyarok hajdani csatája is megelevenedik majd. Az ötlet jó, hiszen lehet, hogy az újrajátszott ütközet nem csak a huszároknak jelenthet majd bevételt, de a Marcal újraélesztésénis segíthet egy nagyrendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!