Közfoglalkoztatás: 2700 munkást alkalmaznak idén Vas megyében

Január elsejétől komoly változások következtek be a közfoglalkoztatásban. A legtöbb munkást továbbra is az önkormányzatok alkalmazzák, melyek rövidebb és hosszabb időtartamú foglalkoztatásra is pályázhatnak. A munkaügyi központ vasi kirendeltségei idén minimum 2 ezer 644 főt vonnak be a programba.

Prófusz Péter

Az önkormányzatok nagy része télen nem foglalkoztat közmunkásokat, hiszen ilyenkor nincs annyi feladat, mint évközben. Nem kell nyírni a füvet és a bokrokat, nem hullnak a falevelek, és már jó ideje hó sincs, amit el kellene takarítani.  

- Tapasztalataink szerint télen valóban jelentősen csökken a közmunkások száma - válaszolja érdeklődésünkre Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettese.  Az önkormányzatok a közfoglalkoztatásra vonatkozó pályázataikkal már a tavaszra készülnek.

Egyes vélemények szerint a korábbi közmunkaprogramban egyesek akár évekig is bennragadhattak a közhasznú munkás státuszában. Rodler Tamás szerint az új szisztéma arra ösztönzi az embereket, hogy az elsődleges munkaerőpiacon keressenek állást. Az igazgatóhelyettes hozzátette:  volt példa olyan esetre, hogy ötéves határozott idejű szerződést kötöttek egy közmunkással.

A január 1-től életbe lépett Nemzeti Közfoglalkoztatási Program komoly változásokat hozott a korábbi rendszerhez képest. Az igazgatóhelyettes kiemelte: a korábbi rendelkezésre állási támogatást a bérpótló juttatás váltja, melynek összege 28 ezer 500 forint marad. További változás, hogy a juttatást 2012-ben már csak azok kaphatják meg, akik az idei évben minimum 30 napos közmunkaviszonnyal rendelkeztek.

Ezt egyébként minden esetben a jegyzők vizsgálják majd. A helyi, a kisebbségi és a megyei önkormányzatoknak arra is van lehetősége, hogy rövid, vagy hosszú időtartamú foglalkoztatásba vonja be a munkanélkülieket. A rövid időtartamú foglalkoztatásban az aktív korú, bérpótló juttatásra jogosultak napi maximum négyórás munkaidőben, legalább két, legfeljebb négy hónap időtartamig foglalkoztathatóak. Munkájukért a minimálbér, illetve a garantált bérminimum felét  kaphatják meg bruttó bérként.

Rodler Tamás szerint ebbe a modellbe sok ember vonható be, ám a dolgozóknak ez nem éri meg, hiszen a levonások után a fizetés nem lesz több a bérpótló juttatásnál. E modellben a pályázónak a juttatások öt százalékát önrészként kell biztosítania.

- A hosszabb időtartamú foglalkoztatás kevesebb embernek ad lehetőséget - folytatja Rodler Tamás. - Ilyen esetben a foglalkoztatás időtartama 2-12 hónap lehet, és napi 6-8 órás munkaidőben történik. Ebben az esetben szerencsésebb, ha a települések hat hónapra biztosítják a munkalehetőséget, így több embert tudnak bevonni a közmunkaprogramba. A települések hátrányos helyzetével, gazdasági erejével összhangban a támogatás intenzitása 70-100 százalékos lehet. Az erre vonatkozó szempontokat egyébként kormányrendelet rögzíti. A munkabérek és járulékok mellett a támogatás összegének maximum 20 százalékáig a foglalkoztatással összefüggő egyéb költségek is érvényesíthetők - hangsúlyozza az igazgatóhelyettes.

Rodler Tamás szerint az országos pályázatok már sokkal jobb lehetőségeket kínálnak a közfoglalkoztatottaknak, hiszen egy 11 és fél hónapos szerződés megkötése mellett képzésben is részesülhetnek, mely révén később megfelelőbb munkát találhatnak maguknak.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében egyébként  974 fő kaphat munkát országos pályázat révén. Vas megyében a munkaügyi kirendeltségek számára előírt, idei évre vonatkozó minimum létszám szerint legalább 2 ezer 644 közmunkást alkalmaznak majd, ám Rodler Tamás úgy véli: ez a szám egyértelműen magasabb lesz. A legtöbb embert a szombathelyi - legalább 956 főt , míg a legkevesebbet (195-öt) - a kőszegi munkaügyi kirendeltség vonhatja be az új közmunkaprogramba.

- Tapasztalataink szerint egyébként az önkormányzatok zöme ragaszkodik a korábbról ismert, és már bevált munkaerőkhöz, ám igyekszünk arra ösztönözni őket, hogy új embereket is kipróbáljanak - zárja szavait az igazgatóhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!