Széttúrják a vaddisznók a Kőszegi-hegység szőlőskertjeit

Vaddisznótúrások a szőlősorok között, egy ottani háznál a rózsatövek környékén. Nagyon jelentős a vaddisznók kártétele a Kőszegi-hegységben lévő szőlőkben.

Némethy Mária

Aki művelt már szőlőt, tudja milyen nagy odafigyelést igénylő fáradtságos munka ez a téli metszéstől az őszi szüretig, majd a pincében a bor kezeléséig.

Minderre gondolnunk kell, amikor az egyik legtapasztaltabb és legkiválóbb kőszegi borászt, Láng Józsefet hallgatjuk.
 
- Nagyon elszaporodott a vadállomány a Kőszegi-hegységben, egyre nagyobb kártételüket tapasztaljuk a szőlőkben. Őzek, vaddisznók kártétele egyaránt jellemző, de a vaddisznóké nagyobb arányú.

Beszélgetésünk során kiderül: az őzek inkább tavasszal járnak a szőlőkben, mert a fiatal hajtásokat, a hajtáscsúcsokat ("vitorlákat") kedvelik nagyon. A vaddisznó más kategória.
 
- Vadászoktól hallottam: nagyon okos állat - meséli Láng József. - Naponta 30-40 kilométert is képes megtenni, s ha anyadisznó, akkor a csemetéit is magával viszi, megmutatja neki azokat a jó helyeket, ahol mindig terített asztalt találnak majd. A szőlők, a mieink is ezek közé számítanak.

A szőlész-borász szinte hihetetlen történetet mesél:
 
- A Kálvária-templom környékén van egy szőlőm. Kétezer tőkét művelek ott, abból mindössze két tőke fehér  csemegeszőlő, a többi vörös. A fehér csemege korábban érik, mint a többi. Eléggé nagy a terület, a vaddisznó mégis megtalálja azt a kettőt! Hajnali szürkületben láttam egyszer egy kant. Lehetett úgy 80 centi-egy méteres magasságú. Nyújtotta fel a fejét, nagy élvezettel ette a szőlőt. Valósággal lakmározott.

Az alacsony művelésű szőlők teljesen ki vannak szolgáltatva a vadon élő állatoknak. A kőszegi gazdák már sokszor szóba hozták: tenni kellene valamit ellenük, hiszen nem csak megdézsmálják a szőlőt. A vaddisznók nagy túrásaikkal tőkéket döntenek ki. Most télen is ezt teszik. Talajlakók után kutatva felszántják a sorok között a földet is, emiatt nem lehet  majd ott füvet nyírni.

- Ez az erdészet vadászterülete - mondja Láng József.  - Kérdeztük vadászoktól, mit tehetnének az érdekünkben. Azt válaszolták: ők gyérítik a vadállományt, ennél többet nem. A megoldás ellenük a villanypásztor lenne. Vaskeresztesen már van rá példa, ott nincs is kártétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!