Visszahelyezték a Markusovszky székhelyét Szombathelyre

Pénteki ülésén a közgyűlés elfogadta Vas megye 2011-es költségvetését. Az egymilliárdos hiány miatt dolgozókat bocsátanak el, konszolidálják a kőszegi gyógypedagógiai intézetet, megszavazták, hogy a Markusovszky kórház székhelye visszakerüljön Szombathelyre, és Kovács Ferenc szerint továbbra is kiemelt beruházás a vát-porpáci reptér.

Erős D. Zoltán

A Vas Megyei Közgyűlés pénteki ülésének központi témája az önkormányzat idei költségvetés elfogadása volt. Ezen kívül még csaknem háromtucatnyi napirendi pontról döntött a testület. 

Napirend előtt Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról tájékoztatta a megyei közgyűlés tagjait, hogy január elsejével munkához látott a tizenhat hivatalt integráló és kilencszázhúsz embert foglalkoztató Vas Megyei  Kormányhivatal, amely a megyei rendszerű közigazgatáshoz való visszatérést jelenti. A vasi hivatal vezetője  kinyilvánította a megyei közgyűléssel való együttműködési szándékát.
 
Ugyancsak a napirendi pontok megtárgyalása előtt jelentette be Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, hogy a megyei önkormányzat 15 millió forint plusz támogatást ad a kőszegi dr. Nagy László  Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény  bérelőirányzatához, valamint 30 millió forintot a szállítói tartozások kiegyenlítéséhez. Ezek a plusz  források lehetővé teszik azt, hogy az intézménynek ne kelljen csökkenteni a béreket, illetve az óraszámot, s tiszta lappal indítsa a tanévet. Nagy Gábor, az intézmény igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek az anyagi helyzet rendezésében.

Bár a költségvetési koncepcióban mintegy 900 millió forintos hiánnyal számoltak, a defficit azonban végül meghaladja az 1 milliárd forintot. Ez összefügg azzal, hogy drasztikusan csökkentek az illetékbevételek, mondta a költségvetéshez fűzött szóbeli kiegészítésében a megyei közgyűlés elnöke. A megyei önkormányzatnak nagyon szűk a mozgástere, miután a kiadásainak 75-80 százalékát a bérek teszik ki. Ebben a helyzetben a létszámcsökkentés lehet a költségek lefaragásának az egyik módja. A koncepcióban eredetileg még 42 dolgozó elbocsátásával számoltak, amelyből végül 18 és fél lett, miután megköszönték az eddig végzett  munkát a nyugdíjasoknak, illetve azoknak, akik  a prémium éves rendszerben  nyugdíjba mehettek. 

Szigorították a költségvetési források felhasználását, a kötött kiadási keretekből csak engedéllyel lehet majd  ezt követően átcsoportosítani. A testület 11 igennel, 4 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetést.

A megyei közgyűlés több, a Markusovszky kórházzal kapcsolatos témát is tárgyalt. Így döntött arról is, hogy az intézmény székhelyét Szentgotthárdról visszahelyezi Szombathelyre. Ezt történelmi pillantként értékelte, s meghozataláért a város lakói nevében köszönetet mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

A tervezettnél kevesebb dolgozót kell a megyei intézményektől elbocsátani  A kőszegi gyógypedagógiai intézmény  plusz forrást kap a megyei önkormányzattól a bérekre és a szállítói tartozások kiegyenlítésére

KIEMELT BEURUHÁZÁS A REPÜLŐTÉR

A  váti repülőtér ügyét firtató kérdésre válaszolva Kovács Ferenc elmondta, hogy a megyei önkormányzat már korábban meghozta az ezzel kapcsolatos döntéseket. A projekt szerepel megyei és az országos területrendezési tervben, s kormány sem vonta vissza azt a rendeletet, hogy ezt kiemelt beruházásként kezeli. Ebben a helyzetben egyedül a beruházó döntésén múlik, hogy mikor lát hozzá az előkészítő munkához, mondta a megyei közgyűlés   elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!