Agyhártyagyulladás: 700-an kaptak védőoltást Körmenden

Csütörtökön reggel a körmendi Rázsó szakközépiskolában elkezdték a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltások beadását. A városban csaknem 700-an kapják meg a menningococcus C baktériumfertőzés elleni oltóanyagot.

Bajdó Bettina

Szombaton egy 16 éves lány életveszélyes állapotban került be a Markusovszky kórházba. Kiderült, hogy gennyes agyhártyagyulladása van. A lány a Rázsó szakközépiskola tanulója, itt pár hét alatt ketten betegedtek meg. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - az agyhártyagyulladásos esetek miatt - tájékoztatókat szervezett az iskolákban. Valószínű, hogy  a tájékoztatás mentette meg a lány  életét, mivel  felismerte a tüneteket.

Csütörtökön a város középiskoláiban közel 700 tanuló kaphatta meg ingyen a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A fiatalok közül a  csecsemők és a középiskolások vannak a legnagyobb veszélyben. Ha valaki megfertőződik, rendkívül fontos, hogy sürgősen kórházba kerüljön.
 
Prof. dr. Oroszlán György, a Markusovszky kórház csecsemő- és gyerekosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy védekezzünk azok ellen a betegségek ellen, amelyek ellen védőoltással lehet. 
  
- A gennyes agyhártyagyulladás ellen van szérum  - folytatta az osztályvezető - , a védőoltás tíz nap alatt fejti ki hatását. - Másféle védekezési mód nincs, az sem elég, ha betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat. A gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium ugyanis nagyon agresszíven fertőz. Emberről emberre cseppfertőzéssel terjed. Idén eddig öt gyereket kezeltünk agyhártyagyulladással az osztályon, ez lényegesen több, mint az elmúlt években. Eddig kétévente volt egy betegünk.
 
Az osztályvezető hozzátette, hogy a lakosság tíz százaléka hordozza a baktériumot úgy, hogy a kórokozó nem betegíti meg. A baktériumot viszont továbbadhatja másoknak.

- A betegség zsúfolt közösségekben terjed legintenzívebben, például kollégiumokban, iskolákban, laktanyákban, de a baktérium a vonaton és a buszon is bekerülhet a szervezetünkbe - emelte ki a főorvos.  

- Sok olyan emberrel kerülhetünk kapcsolatba, akik hordozzák a betegséget. Nem tudhatjuk róluk, hogy hordozók, mivel  a betegség  tünetmentes is  lehet. A baktérium  azokra nézve lehet veszélyes, akiknek legyengül az immunrendszerük. A védőoltás hatását egyébként nem befolyásolja, hogy a szervezetünkben bent van az agyhártyagyulladásért felelős baktérium.

ÁLDOZATOKAT IS SZEDETT A KÓR

Több mint tíz évvel ezelőtt egy kalocsai laktanyában 10 katona fertőződött meg. Ketten közülük napokig életveszélyes állapotban voltak. Egyikük négy napig kómában volt, és utána is még egy hétig altatták. A katonák mellett többen meg is haltak. Azokat a fertőzéseket is ugyanez a baktérium okozta. Nyár óta már öten betegedtek meg Körmenden és környékén. Tavaly augusztusban a Kölcsey gimnázium egyik tanulója belehalt a gennyes agyhártyagyulladásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!