Farsang farka: rozmaringolás Felsőcsatáron, jelmezesek Kőszegen

Húshagyókedd, és az ilyenkor megszokott farsangfarka már a tavasz hírnöke. Felsőcsatáron rozmaringszedéssel, Kőszegen pedig jelmezes felvonulással temették a telet.

Prófusz Péter

Véget ért az idei farsang, kedden már a legmulatósabb atyafiaknak is el kellett engedni a farsang farkát. Felsőcsatáron és Kőszegen a hagyományoknak megfelelően mulatva és a finom borokat a világ minden kincséért sem kihagyva búcsúztatták a telet.
 
- A rozmaringszedésnek Felsőcsatáron komoly hagyománya van - mesél a népszokás gyökereiről Cseri Tivadar, az egyik rozmaringoló csatári fiatal. - A mulatság szombaton farsangi bállal kezdődött, hétfőn aztán kimentünk a csatári hegyre, ahol végigjártuk a szőlősgazdák pincéit, koccintottunk mind a tizenöt gazdával, közben táncoltunk, és horvát dalokat énekeltünk. Húshagyókedd pedig a rozmaringszedés napja, amikor a daliák szépen felöltöznek, és bekopognak minden lányos házba. Mindenhol terített asztal és sok finomság fogad bennünket.

Ezután adódik a kérdés: ki a legkapósabb dalia a csatári vidéken?

Tivadar elmondja, egykor a lány szíve választottja kapta a legszebb virágot a kalapjára. Mint mondja: manapság a lányok általában  minden fiúnak adnak virágot, bár  büszkén hozzáteszi, eddig egy háznál járt, s ott már kapott is rozmaringot.
 
A 15-25 év közötti fiúk vidám táncához a Sicki Junoki együttes szolgáltatta a hamisítatlan horvát muzsikát.
Simon Attila, a lelkes csapat szószólója elmondja, hogy másfél éve állt össze a hét fiúból és két lányból álló együttes, és az első szóra jöttek szórakoztatni a táncoslábú helyieket.

Kőszegen is nagy tradíciója van a tél búcsúztatásának. Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója - alkalmi líbiainak öltözve - avat be minket a hagyományokba:

- Immár tizenegyedik éve rendezzük e kedves mulatságot. Eleinte csak azok a fodrászok kezdték átvenni a  tradíciót, ahova osztrák vendégek is jártak. Később egyre több üzlet csatlakozott, s ma már jelmezbe öltöztek a polgármesteri hivatal dolgozói is. Azoknak a kicsiknek, akik beöltöztek, csokit adunk, ezzel is erősítenénk bennük a hagyományok tiszteletét. 
 
A polgármesteri hivatalból csinos hölgyek tessékelnének ki, mondván: ma már nincs ügyfélfogadás. Miután jobban megnézzük a gráciákat - akik saját elmondásuk szerint a B.Ö.TY.E. (Borkedvelő Öreg Tyúkok Egyesületének) tagjai -, gyorsan kiderül, hogy meglett férfiemberek öltöttek női ruhát.

Felsőcsatáron és Kőszegen így telt tehát farsang utolsó napja, melyet mától az egészen húsvétig tartó böjt követ.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!