Japán: Fukusimánál magas a tengervíz sugárszennyezettsége

Magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is, amelyek nem szenvedtek nagy károkat a március 11-i japán földrengésben és szökőárban - közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági ügynökség.

MTI

Az ötös és hatos reaktortól mindössze harminc méternyire a radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, s vasárnap ott a jód-131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek.
   
Továbbra sem tisztázott azonban, hogy mitől ugrott meg a sugárzás mértéke a második reaktorblokk turbinacsarnokának vizében. A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) szerint lehetséges, hogy megrepedt a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült burok (konténment), és onnan szivárog a radioaktív víz a szabadba. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség szakértői úgy vélekedtek, kicsi a valószínűsége a védőburok közvetlen sérülésének, ugyanakkor minden lehetőséget figyelembe vesznek.
   
Edano Jukio kormányszóvivő tokiói sajtóértekezletén ezzel egy időben azt mondta, elképzelhető, hogy részlegesen megolvadhattak a fűtőelemek.    
   
Közben egyre több vállalat újrakezdi a termelést Japánban: hétfőn a Toyota indított be két gyárát a szigetország területén, illetve a Mazda is azt tervezi, hogy a nap folyamán megnyitja üzemeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!