Körmend: 700 ezer euróért megújulhat a Batthyány-várkastély

Nagy jelentőségű, csaknem 700 ezer eurós közös pályázatról döntött a körmendi közgyűlés.

Kozma Gábor

Egyre nyilvánvalóbb, hogy csak a közös pályázatok hozhatnak pénzt a jövőben. A Güssingi vár és a Körmendi kastély - Közös múltból közös jövő ezt a címet viseli az a pályázat, amelyet  - az uniós partnerekkel közösen és megújítva nyújt be a körmendi önkormányzat.

Bebes István polgármester már korábban hangsúlyozta, hogy a jövő a közös uniós pályázatoké. Többek között ezért is tárgyalt a napokban muraszombati és fürstenfeldi kollégáival.

A mostani pályázat sikere esetén sokat hozhat a város konyhájára. Ugyanis elmozdulhat a Batthyány-várkastély felújításának ügye. Jelesül, hozzá láthatnak több részleg beltéri megújításának.

- A projekt tartalmának építési részét változatlanul hagyva, a kulturális együttműködés, programok költségeire nagyobb hangsúlyt fektetve a korábbi anyagot aktualizáltuk, majd változatlan önerő vállalása mellett a pályázatot benyújtottuk. A  támogatás 85 százalékban uniós támogatottságú, ehhez jön a 10 százalékos, automatikus magyar társfinanszírozás. Így a pályázói önrész 5 százalékos, azaz  33,3 ezer euró. Ezt a testület megszavazta - hallottuk.

A korábbihoz képest változott a vezető partner személye: ezentúl a Batthyány Váralapítvány Güssing lesz a gesztor. A felújítás a nyugati szárnyban a délnyugati toronytól a kápolnáig a földszinti és az első emeleti termeket, valamint a  második emeleten a díszteremből megközelítendő Batthyányi szalont, és a délkeleti saroktorony termét érinti.

A felújítás során falkutatást, régészeti feltárást is végeznének, melyre a projekt költségvetése 20 ezer eurót tervez. Az építészeti munkák elvégzésére végül is 450 ezer euró szükséges a tervezők szerint. A teljes költség így 667.147 euró, ebből a pénzből számos olyan munka is elvégezhető, amely a várkastély állagát óvná. A testület támogatta a pályázat benyújtását.        

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!