Kőszeg: idén elkezdik az új köztemető építését

Sok tanácskozás, egyeztetés előzte meg az idei költségvetés elfogadását Kőszegen. Évek óta szorongató itt is a pénzhiány, de azért jut fejlesztésekre is.

Némethy Mária

Sajnálatos módon az önkormányzatok központi támogatása nem emelkedet, a dologi kiadásokra nem biztosítanak központilag pénzt, szűkített a költségvetés.

Ezt minden önkormányzat elmondja Magyarországon. Így tettek Kőszegen is.

Amikor az idei év költségvetési koncepciója készült, s az igényelt központi támogatást összesítették a kőszegi polgármesteri hivatalban, kiderült: a működésben mutatkozó forráshiány meghaladta a 222 millió forintot. A képviselők úgy gondolták, ez kezelhetetlenül sok. A rendelet előkészítéseként az intézményekkel újra egyeztettek, elvégezték az önkormányzati feladatok ismételt felülvizsgálatát. Így 170 millió forintra csökkentették a 2011. évi hiányt.

Mi fér be felújításként, fejlesztésként a város idei költségvetésébe?

Fel akarják újítani a Hegyalja utca burkolatát (csak első ütem lesz), a gimnázium leánykollégiumát, a könyvtári liftet, a tűzoltósági irodákat, a polgármesteri hivatal villamos hálózatát.

A fejlesztések között szerepel a Rohonci utcai gyaloghíd és járda építése tervezéssel, a közvilágítás fejlesztése. Keretösszeget különítettek el a kisajátításokra, de külön tételként szerepel a kőszegfalvi lakóparkhoz vezető út és a körforgalom építéséhez szükséges ingatlanrészek kisajátítása.

Kötelezően el kell kezdeni a rendezési terv felülvizsgálatát: az idén az első ütemére kell kifizetni tervezési díjat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat előírása, hogy épüljön ravatalozó a kőszegfalvi temetőben. Hatósági kötelezés alapján kell megépítetni a járdát a Vadvirág utcában.

A Károlyi Mihály utcában és a Hunyadi János utca felső szakaszán csapadékcsatornát építenek ki, a Mohás utcában pedig a patakmedret. 10 millió forintot szánnak a Gyöngyös szabadidőparkra. Támogatják a gimnázium pályázatát digitális táblák vásárlására.

A város új köztemetőt létesít. Ehhez területet akar vásárolni, az idén több mint 27 millió forintot szán rá. Elkezdődik az új köztemető építésének első üteme is. A majdani egészségházhoz útcsatlakozást építenek ki.

Támogatják a gimnázium 9 személyes kisbuszának beszerzését is, s az alpannoniás turisztikai fejlesztéseket. Az idei évet az is nehezíti Kőszegen, hogy több hiteltörlesztés  például 40 lakás, kötvénykibocsátás, Királyvölgyi utcai szennyvízcsatorna társulási hitel csökkenti a városi büdzsét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!