Légifotók Szombathely bombázásáról

Az amerikai légierő támadása Szombathely ellen 1945. március 4-én címmel tartott előadást a Savaria Múzeumban Kosztolánczy Tibor nyugdíjas villamosmérnök.

Merklin Tímea

1945. március negyedikéről minden évben megemlékezik a város, amikor a légitámadások következtében 4471 lakóházból 3575 sérült meg, közülük 1028 épület súlyosan megrongálódott, 312 ház teljesen elpusztult. Találat érte a nagytemplomot, a Püspöki Palotát, a megye- és városházát. 423 városlakó halt meg a bombázásokban, közülük 303-an március 4-én. Ez Szombathely gyásznapja.

Kosztolánczy Tibor - aki könyvet is írt a témában, a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület adta ki - a Vasi Múzeumbarát Egylet meghívására jött el a Savaria Múzeumba. Előadása az előzményeket is megvilágította, azt a folyamatot, mígnem sor került Szombathely bombázására. Olyan légifelvételeket hozott, amelyek egyszerre mutatták félelmetesnek és bámulatosnak azokat repülőgépeket, amelyek oly sok halált okoztak.

Amikor a Földközi-tengeri szövetséges légierőt megalakították, a székhelyét Bariba tették, ahonnan Szombathely mindössze 670 kilométer volt a repülőgépek számára. Kosztolánczy Tibor bemutatta az amerikai légierő alakulatait, a ledobott bombák, a repülőgépek típusait, megrázó, közeli fotókat a bombák ledobásáról.

- Nem lehet mondani, hogy nem figyelmeztettek minket  - mondta az előadó. - 1944 végén, 1945 elején repülőgépekről szórták le a röpcédulákat, ilyen szöveggel: "Ha vasúti csomópont közelében van a lakásod, haladéktalanul költözz falura!" - Csakhogy ez nem jutott el a lakossághoz, mert a csendőrök összeszedték. Mikor az oroszok bejöttek, mindent kiszórtak a csendőrlaktanyából: a bútorokat, a papírokat, vitte a röpcédulákat a Petőfi utcán végig a szél, így tudtam begyűjteni néhányat.

1944.júliusában bombázták először a szombathelyi repteret, akkor még nem volt nagy kár, augusztusban tették tönkre. Október 7-én a vasútállomás és környéke következett. A november 21-ei bombázás három hullámban jött. 1945. március 4-én öt hullámban érte légi támadás a várost. Vasárnap volt, szép napsütéses idő, amikor fél 12 körül megszólaltak a szirénák. 118 darab B-24-es bombázó 259,6 tonna bombát dobott a városra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!