Múzeum nyílik Jánosházán

Jánosháza múltjához kapcsolódó irat-, fénykép- és képeslap anyagát helyezi tartós letétbe az újraindítandó múzeumban Bors Géza magángyűjtő, hogy mások is láthassák.

Merklin Tímea

A magángyűjtemény anyaga főleg az 1945 előtti helytörténetet gazdagítja, a 629 tétel ezer darab dokumentumot illetve tárgyat  foglal magába. Az előre beleltározott iratok, képek, képeslapok mindegyikéről fénykép is készült, ezeket a gyűjtő DVD-n is átadta szerdán a Savaria Múzeum munkatársainak.

Két megállapodás született: az egyik a jánosházi önkormányzat és Bors Géza között: ez a tartós letétről szól, illetve arról, hogy az önkormányzat a későbbiekben az anyagot kiállítja a Ritter Múzeumban, aminek a megnevezése: Ritter Közérdekű Muzeális Kiállítóhely.

- Fáj a szívem, hogy megválok a 10 éve gyűjtögetett anyagomtól, de azért döntöttem így, mert egy helytörténeti gyűjteménynek nem itthon van a helye, hanem múzeumban, hogy mások is láthassák - mondta Bors Géza az átadáskor.

- Csak azt kértem, hogy a szerződésben, hogy vigyázzanak rá, mutassák be, írják ki, hogy ez az én gyűjteményemből való. Ha a gyűjteményt valamilyen kár éri, akkor a most meghatározott eszmei értéket, egymillió forintot fizessék ki nekem, vagy ha már nem élek, a leszármazottaimnak. Ez nem a pénzről szól nyilván, hanem arról, hogy ilyen alapon vállaljanak érte felelősséget. -

A múzeum az egykor Ritter László által működtetett Új korona vendéglő és szálloda épületében rendezkedik be. A vendéglő 1868-tól a rendszerváltásig működött, aztán serfőzde lett, ami tönkrement, aztán spekulatív szándékkal megvette egy körmendi.

- Tőle vette vissza 2-3 évvel ezelőtt az önkormányzat a házat 6,5 millió forintért azzal a céllal, hogy pótoljuk a Jánosházán megszűnt múzeumot - mondta a polgármester Keresztes István. - Mint lokálpatrióta arra gondoltam, hogy az nem lehet, hogy volt múzeum Jánosházán, most meg nincs. A patinás épületet a Fő tér 51 millió forintos rekonstrukciója keretében újítottuk fel. -

A múzeum belső felújítására pályázati lehetőséget keresnek, összefogva a Savaria Múzeummal is, amely szakmailag segíti a magángyűjtemény átválogatását, a leendő kiállítás anyagának összeállítását és berendezését. Dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató történelminek nevezte a pillanatot, hogy egy magángyűjtemény múzeumi gyűjteményhez integrálódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!