Sugárveszély: helikopterről hűtötték a fukusimai atomerőmű reaktorát

Katonai helikopterről kísérelték meg hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt - jelentette szerdán a Kyodo hírügynökség.

MTI

A szerencsétlenség helyszínén korábban felfüggesztették a felszíni hűtési munkálatokat is. A japán NHK televízió szerdán képeket mutatott egy helikopterről, amely a tengerből mert tartályba vizet, és azzal az erőmű fölé repült. Az már nem volt látható a felvételen, hogy a víz lezúdul a tartályból.
   
A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot. Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.
   
A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, további helikopterek állnak készen, hogy részt vegyenek a műveletben. A reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről.

A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek. A munkások jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.
   
Az erőművet üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power szerdán azt közölte, hogy a 3-as reaktornál kialakult helyzet megoldása a legfőbb, mindennél fontosabb cél. A 4-es reaktor helyzete, ahol korábban tűz ütött ki, a második legfontosabb megoldandó feladat. Az utóbbinál a helyzet rossz - tették hozzá.
   
A négyes reaktor körüli helyzet azt követően vált aggasztóvá, hogy egy robbanás két lyukat ütött annak az épületnek a falában, amelyben az elhasznált fűtőelemeket tároló medence van.
   
A legnagyobb japán erőművállalat azt is közölte, hogy nem biztos abban, mi történik a kettes reaktornál, ahol hirtelen esett a nyomás. Ez azt jelentheti, hogy a reaktort sikerült lehűteni, vagy azt, hogy rés keletkezett a reaktor burkolatán, de azt is, hogy hibás a leolvasott adat. Ugyanennek az atomerőműnek az 5-ös és 6-os reaktorát vízzel árasztják el - közölte az üzemeltető.
   
Edano Jukio kormányszóvivő szerdán azt közölte, hogy a fukusimai atomerőmű körüli húsz kilométeres övezeten túl a sugárzás mértéke nem jelent veszélyt az egészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!