Szent Korona: nem abban a bunkerben, s nem akkor őrizték

Egy egyesület úgy döntött: minden évben ünnepséget rendez a Szent Korona valódi őrzési helyén. Nem ott, ahol ezt jelenleg tábla jelzi.

Némethy Mária

A nemrégiben alakult Szent Vid Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szerdán estébe nyúló gyertyás megemlékezést tartott a Szent Korona 1944. december 27-étől 1945. március 18-áig tartott őrzésének emlékére Velemben, a Stirling-villa feletti koronabunkernél. Nem ott, ahol a faluban azt ma jelölik táblával. A történész szerint  nem az azon feltüntetett időpontban, s nem ott  őrizték a koronát. 

- Velem a Szent Korona által megszentelt hely, de ma, 21 évvel a rendszerváltás után semmiféle utalás nincs arra, semmiféle jelzés nem segíti a faluba érkező turistákat abban, hogy  hol is volt a valódi koronabunker - jelentette ki köszöntőjében dr. Vadon István, az egyesület elnöke. Arról is szólt: a szocializmus időszakában meggyalázták történettudatunkat. Akkortól él tovább a második világháború utáni bűnös nemzet megbélyegzésünk, és máig nem került méltó helyére a magyarság  történelmi tudatában mit jelent a Szent Korona.   

Velemben tavaly januárban tanúkat, kutatókat, a téma iránt érdeklődő polgárokat hívtak össze a kultúrotthonba, hogy felidézzék, mi történt 65 éve, a második világháború idején itt. Az időszak kutatója, feldolgozója, kiváló ismerője dr. Zsiga Tibor, a történettudományok kandidátusa akkor - korábban tanulmányokban, előadásokban  - és most szombaton az ünnepségen is összegezte a Szent Korona velemi történetét.    

Szálasi 1944. november 6-án döntött úgy, hogy a Szent Koronát a hozzá tartozó jelvényekkel, a jogarral, az országalmával és a karddal  szállítsák el Budapestről  - hallottuk a történésztől.  Veszprém volt az első állomása.  Onnan a hadi helyzet alakulása miatt a koronaőrök Kőszegre szállították, Szálasi utasítására később Velembe került. Ott  1944 őszén egy utász alakulat két bunkert hozott létre a Stirling-villa közelében. Az egyik egy légvédelmi óvóhely volt, a másik föld alatti bunker attól északra, a domboldalon.

Dr. Zsiga Tibor  több, meggyőző bizonyítékot sorolt fel arra, miért őrizték a domboldalon lévő bunkerben a koronát.   Ezt  igazolták:  Vitéz József koronaőr és a  bunker közelében élt  Perendi Istvánné, a  Novák Tamás vállalkozó  által elvégeztetett geodéziai kutatások, másrészt a korona őrzésének szigorú szabályai.  Szombat óta egy nemzeti lobogó jelzi a korona valódi őrzési helyét Velemben.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!