Tavaszi nagytakarítás a vasi erdőkben

A vasi erdőkben már megkezdődött a tavaszi nagytakarítás: a turisták által leglátogatottabb erdei kirándulóhelyeken közmunkások szedik a szemetet.

Nagy Ildikó

A jó idő kicsalogatja az embereket a természetbe, így a vasi erdőkben is megkezdődött a tavaszi nagytakarítás.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt erdőkben a héten tíz közmunkás szedte a szemetet. Elsősorban a turisták, a kirándulók által leglátogatottabb helyeket tisztították meg. Dolgoztak a Sorki erdőben Újperint és Ják között, Szentpéterfa határában, a horvátzsidányi út melletti erdőben, valamint Kőszegen, a Szabó-hegyen, tudtuk meg Pernesz Balázstól, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szombathelyi igazgatóságának erdőművelési előadójától. A társaság közmunkatervében egy tavaszi és egy nyár végi erdőtakarítás is szerepel.

A Parkerdőben, a Kukulló-dűlőben szerdán négy közmunkás dolgozott. Volt dolguk elég. Hűtőgép, babakocsi, kiselejtezett autógumik, wc- és mosdókagyló és temérdek apró szemét hevert a fák között. Nehéz ép ésszel felfogni, hogy a parkerei út túloldalán lévő szemétlerakó helyett miért itt, a fák között kötött ki a háztartási hulladék. (Persze, tudjuk a választ: ez az ürítés nem került pénzbe.)

A munkások mesélik, hogy Szentpéterfa határában olyan illegálisan lerakott szemétkupacot is találtak, amelyben osztrák iratok virítottak. Tegyük hozzá: feltehetően nem a szél hozta át a szemetet a sógoréktól. Ha nagyon akarták volna, a szemétkupacban lévő levelek segítségével biztosan meg lehetett volna találni a felelőtlen ausztriai szemetelőt.

A közmunkások három napig szedték szemetet, naponta öt-hat pótkocsi telt meg hulladékkal. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az idén meg tudott egyezni a szombathelyi és a kőszegi hulladéklerakóval, így legalább az összegyűjtött szemét ürítése nem került pénzébe a társaságnak.
 
- Rengeteg szemetet összeszedtünk, de ez csak a jéghegy csúcsa - jegyezte meg Pernesz Balázs, utalva arra, hogy még mindig nagyon sokan vannak, akik illegális módon szabadulnak meg a hulladéktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!