Árpád-kori házat találtak Kemenesmihályfán

Árpád-kori ház maradványait találták meg a régészek a napokban Kemenesmihályfán, a falun kívüli szennyvíztisztító telep és az odavezető út területén.

Merklin Tímea

Kemenesmihályfán, mint sok más Vas megyei településen szennyvízelvezetéssel kapcsolatos munkák folynak. A településtől délre tervezett szennyvíztisztító telepet egy már ismert és nyilvántartott régészeti lelőhely szélén alakították ki, ezért volt szükség az építést megelőző régészeti feltárásra. 

Az ásatás egy viszonylag kis területen, alig több mint 250 négyzetméteren, a majdani telep és az oda vezető út területén folyt. A munka mindössze öt napot vett igénybe, annak ellenére, hogy folyamatos küzdelmet kellett vívni a szokatlanul magasan jelentkező talajvízzel. A munkát a napokban fejezték be. Hétfőn a régész - Hornok Péter - és a geodéta - Horváth Zsófia - együtt mérték fel a területet.

- A feltárás az előzetes várakozásunkat igazolta: a területen Árpád-kori településnyomokat találtunk - tudtuk meg Hornok Péter régésztől. 

- A településnyomok szórványos jellege és a domborzati viszonyok miatt valószínűleg egy 11-13. századi lakóhely északi szélét találtuk meg. Három régészeti objektum került elő. Egy Árpád-kori ház, amely  a korabeli szokásoknak megfelelően egy földbe ásott 2,5-3 méter oldalhosszúságú, négyszögletes gödör volt, fölé oszlopok által tartott tetőt építettek. A mai szemmel szokatlanul kicsi alapterület kiegészülhetett a gödör szélén magmaradó sávval is, amely szintén a tető alá került. A feltárás során a házban 8 tartóoszlop helyét találtuk meg. A korban általános, 2-3 cölöplyukas, úgynevezett ágasfás-szelemenes tetőszerkezetet itt további cölöpökkel is kiegészítették.
 
Az épület nyugati sarkában kőből épült kemence maradványa került elő, melynek csak kisebb alkotórészeit találták meg. A régész elmondta, hogy rövid élettartamuk miatt az ilyen házakat néhány év használat után elhagyták az Árpád-korban és a közelben egy újabbat készítettek. A kemencénél felhasznált, nehezebben beszerezhető, így értékesebb köveket nem hagyták a már lakatlan házban, hanem azok a családdal együtt költöztek az új lakóhelyre, a család újonnan épített otthonába. 

A mostani kemenesmihályfai ásatáson az épület közelében néhány további cölöplyuk is előkerült, ezek szerepe egyelőre nem tisztázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!