Az unióban 25 ezer ember halálát okozzák antibiotikum rezisztens baktériumok

A Humán Civil Házban a szakemberek az antibiotikumok hatásairól, illetve a rezisztencia kialakulásáról tartottak előadást.

Bajdó Bettina

Becslések szerint az unióban több mint 25 ezer ember halálát okozzák az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott fertőzések, melyek többsége a kórházakban alakul ki. Magyarországon 2010-ben 2500 multirezisztens kórokozó által okozott fertőzést jelentettek, melynek következtében 700-an haltak meg.  

Az egészség világnapja alkalmából a "WHO Tegyünk ma, hogy holnap gyógyulhassunk" szlogennel arra hívja fel a figyelmet, hogy az életmentő antibiotikumok elveszíthetik gyógyító hatásukat. Az antibiotikumokról  tartottak előadást kedden a Humán Civil Házban. Dr. Prugberger Emil, az egészségfejlesztési bizottság elnöke nyitotta meg a rendezvényt, s az antibiotikumok felfedezéséről beszélt. Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos elmondta, hogy az antibiotikum életet menthet.

- Az antibiotikumok természetes vagy most már egyre inkább gyárilag előállított szintetikus szerek  - folytatta a tiszti főorvos -, amelyek hatásosan elpusztítják a szervezetben élősködő, betegséget kiváltó baktériumokat. Az európai antibiotikumról szóló nap célja, hogy elkerüljük az antibiotikum rezisztenciát. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak a fertőzések kezelésére használt gyógyszerekkel szemben. A baktériumok esetében a rezisztenciát az antibiotikumok használata okozza. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy vírusos fertőzések, köztük az influenza, a megfázás vagy a hörghurut esetén, kerüljük a szükségtelen antibiotikum felhasználását.

Az orvos tudja, hogy mikor van szükség antibiotikumra, ezért nem szabad a tanácsa nélkül szedni.

- Ha a mikrobák ellenállóvá válnak a fertőzések kezelésére használt gyógyszerrel szemben, a betegség tovább tart, s  halálhoz is vezethet - mondta dr. Stánitz Éva. - Bizonyos antibiotikumok elveszíthetik hatásukat. Emiatt esetleg más antibiotikumok alkalmazására lehet szükség, melyek több mellékhatást válthatnak ki. Más antibiotikumok használata  azt eredményezi, hogy a baktériumok  kevésbé reagálnak az ilyen kezelésekre. Mindez ahhoz vezethet, hogy nem lesz olyan gyógyszerünk, mellyel kezelhetnénk a fertőzéseket.

A felelőtlenül használt antibiotikum halált is okozhat 

A szakemberek azt ajánlják, hogy csak orvosi javaslatra szabad antibiotikumot szedni. Ne követeljük ki orvosunknál az antibiotikum felírását!

A szedés időtartamát soha nem rövidítsük le, még akkor sem, ha a tünetek elmúlnak.

Fontos, hogy pontosan tartsuk be a napi adagokra vonatkozó előírásokat, továbbá ne adjunk kölcsön másoknak a saját gyógyszerünkből.

Az antibiotikumok hatásosságának a megőrzése mindenki felelőssége. Ugyanis csak ez segíthet megőrizni az antibiotikum hatékonyságát a jövő generációi számára. Ezért kell tájékoztatni az embereket arról, hogy mikor és hogyan alkalmazzák felelősségteljesen az antibiotikumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!