Balhés közgyűlés: beszólások, politikai ügyek, fegyelmi eljárás

Bár személyeskedések jellemezték a közgyűlést, azért szakmai döntések is születtek. Például a társadalmi-gazdasági programról. Az ülést kétszer is közbe kellett szakítani a beszólások miatt - a sajtótájékoztatókon jártunk.

Prófusz Péter

- A közgyűlés egyhangúlag döntött a 2010. évi, több száz millió forint sorsát érintő pénzmaradvány ügyében  kezdte a tegnapi sajtótájékoztatót Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester.  - Ezek után döbbenetes volt, hogy a költségvetés második számú módosítását, mely nem szólt másról, mint a pénzmaradvány beépítéséről, a szocialisták nem szavazták meg. 

Lazáry Viktor (Fidesz-KDNP)  alpolgármester az önkormányzat társadalmi-gazdasági programjáról beszélt. Mint mondta:  az volt a cél, hogy alapos helyzetjelentést adjanak olyan fontos területekről, mint például oktatás, kultúra, sport, városfejlesztés, vagy közlekedés.  Az alpolgármester kiemelte: a jó városi stratégia legalább öt-tíz évre szól. Molnár Miklós hozzátette: a program elfogadása kötelező feladat volt, melyet a választások után hat hónappal kellett végrehajtani. Másrészt, a ciklus végén be kell számolni az eredményekről.

Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint etikus lett volna, ha ügyének tisztázódásáig a szocialista Gyebrovszki János lemond a közbeszerzési bizottság elnöki tisztségéről. Mivel ezt nem tette meg, a közgyűlés hívta vissza pozíciójából. A frakcióvezető elmondta: a csütörtöki ülés délutáni felében is történtek olyan  bekiabálások, melyek miatt félbe kellett szakítani a közgyűlést. Vannak képviselők, akiknek a szocializációjában  defekt van, mondta Szakály Gábor.

Az MSZP-SZTKE sajtótájékoztatóján dr. Czeglédy Csaba frakcióvezető elmondta: a közgyűlés megállapította, hogy február 28-án lejárt a Molnár Miklós nevéhez köthető Fő tér 10. szám alatti kávéház bérleti szerződése. A képviselő szerint az alpolgármester addigra ugyan eladta tulajdonrészét, ám korábban hónapokon át  egyszerre volt alpolgármester, valamint a kávéház tulajdonosa és ügyvezetője. Dr. Horváth Attila szerint nonszensz, hogy a cég mindezek ellenére egy évig még a helyén maradhat. A bérleti szerződést a tulajdonos az Agora jogelődjével kötötte. Így  a közgyűlés  kijelölt egy vizsgálóbiztost, aki  Grünwald Stefániának, az Agora igazgatójának felelősségét vizsgálja. A szocialisták szerint ezen eljárás csak az áldozati bárány kijelölésére jó.

Topikok

Molnár Miklós elmondta: a 2010. évi, az idei költségvetésbe épített, pénzmaradvány elvont részéből 150 millió forintra emelték az intézményi tartalékot, melyet nagyon indokolt esetben lehet felhasználni.

A közgyűlés döntése értelmében 10 millió forintot csoportosítanak át az Agorától az új turisztikai cégnek. Dr. Horváth Attila szerint ezzel (beleértve az névváltoztatással járó költségeket is) nagy bajba kerülhet az Agora. Molnár Miklós szerint amennyiben a területért felelős alpolgármesterrel egyeztet az igazgatónő, úgy a májusi közgyűlésen tárgyalhatnak az Aogora költségvetéséről.
 
 Dr. Czeglédy Csaba javaslatára felmérték: hány városi cégnél dolgozó embert érint hátrányosan az új adórendszer. Mintegy 300-at, de ebbe még nem tartoznak bele a városi intézmények dolgozói. Megoldás nincs, hiszen se a cégeknek, se a városnak nincs pénze.

Az első szünetet akkor kellett elrendelni, amikor a jobboldal dr. Czeglédy Csaba egyik jogi megbízását firtatta - az MSZP képviselője a várossal perben-haragban álló, az Arena Savariát üzemeltető Unihall Kft-t képviseli egy munkajogi ügyben  - úgy tudjuk, a dolgozók bepreleték a céget.

A második szünetet Gyebrovszki jános (MSZP) generálta, amikor a civil szervezetekről szóló vita után és az informatikai fejlesztés napirendi pontja előtt beszólt a polgármesternek, aki éppen arról beszélt, hogy nem ért az adott a területhez, mire Gyebrovszki rákontrázott: máshoz sem. Az elrendelt szünet bocsánatkéréssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!