Csernobil: 25 éve történt az atomerőmű-szerencsétlenség

Huszonöt éve, 1986. április 26-án következett be az ukrajnai Csernobilban az atomerőmű-szerencsétlenség. A katasztrófa mértékéhez a 2011-es fukusimai reaktorbaleset fogható.

Merklin Tímea

A magyar sajtó napokig hallgatott az esetről, pedig a nyugati határszélen élők, akik tudtak fogni osztrák csatornát, a televízióban már láthatták, a Sazabad Európa Rádióból hallhatták, mi történt. A nagypolitika célja valószínűleg a  május elsejei ünnep zavartalan megrendezése volt.

Csak másnaptól  jelentek meg a Magyar Távirati Irodára hivatkozó közlemények. Nem nagyon lehetett róla beszélni, de a jól informált óvónők nem engedték ki a gyerekeket az udvarra, a salátának lezuhant az ára...   Svédországban a baleset után két nappal mérték a megemelkedett radioaktivitást. Rákérdeztek, és akkor már kellett valamit mondani.

Csernobili erőmű eleve rossz konstrukció volt, külső szigetelő burkolat nélküli reaktorok működtek benne. 1986. április 26-án hajnalban a négyes blokk reaktorát két robbanás vetette szét, felszakítva az épület tetejét és falait. A reaktorban tíz napig égett a tűz.

Percek alatt évek sugárzása, és több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák felrobbanása után. A vizsgálat kiderítette, hogy a katasztrófát a reaktor tervezési hibája és egy felelőtlen, nem engedélyezett kísérlet okozta. 

Az ENSZ adatai szerint a balesetnek 47 közvetlen halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embert ért erős sugárzás, ennek következtében négyezren halhattak meg rákbetegségekben. Magyarországot két hullámban érte az  enyhe-közepesnek minősített radioaktív szennyezés.

Az ukrajnai katasztrófához mérhető a  2011. márciusában bekövetkezett fukusimai baleset: ez is a legmagasabb, hetes szintű besorolást kapta a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán. Sőt: Medvegyev neves orosz radiobiológus, a Csernobil hagyatéka című könyv szerzője szerint a fukusimai katasztrófa sokkal súlyosabb, mint a csernobili  volt, a környezetet érő nukleáris szennyezés legalább a hússzorosa annak.

Hozzáteszi: Japán máris sok mindent titkol. A tudós összehasonlítja: Csernobilban a radioaktív kiszóródás 10 napig tartott, Japánban egy hónapja tart, és még sokáig folytatódhat...

Szerda délelőtt 10 órától a SEK C épületének aulájában a NYME TTK Földrajz és Környezettudományi Intézet tart megemlékezést a Csernobil 25 évfordulóján. 
 
Putyin: Csernobil tanulság az emberiség számára

OLDALTÖRÉS: Putyin: Csernobil tanulság az emberiség számára

 

 

 

A csernobili atomerőműben 25 éve történt katasztrófa következményeit tekintve az egyik legsúlyosabb műszaki katasztrófa volt, és tanulsággá vált az egész emberiség számára - állapította meg az orosz kormányfő az Orosz Csernobil Szövetség elnevezésű társadalmi szervezetnek az évforduló napján, kedden küldött táviratában.

Vlagyimir Putyin rámutatott, hogy a történtek rákényszerítették a világot az atomenergiával kapcsolatos biztonsági követelmények komoly felülvizsgálatára. 

"Kötelességünk örökre emlékezni azokra az emberekre, akik tisztességgel teljesítették kötelességüket, és akik közül sokan életüket áldozták mások életéért. Ma fejet hajtunk emlékük, valamint a nukleáris balesetekben és katasztrófákban elhunyt minden áldozat emléke előtt" - írta a miniszterelnök.

Az orosz emberek Csernobilban máig a XX. század legsúlyosabb katasztrófáját látják. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a csernobili atomerőműben történt baleset a lakosság 79 százaléka szerint az eddigi legsúlyosabb műszaki katasztrófa volt. 74 százalék látja úgy, hogy a legsúlyosabb következmény a halálozási arány radioaktív szennyezés miatti növekedése, míg 54 százalék a környezetszennyezést nevezte annak. 

Orosz tudósok újra felajánlottak Japánnak több változatot a fukusimai erőmű nukleáris hulladékainak semlegesítésére.  Vlagyivosztokba kedden tért vissza az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti részlegének csoportja, s tagjai elmondták: a hulladékok semlegesítése terén jelenleg Japánban amerikai szakértők dolgoznak, és jártak már ott francia szakemberek is. Közülük azonban senki nem bírt tapasztalatokkal a sós tengervízben oldott nukleáris hulladékok semlegesítése terén, noha ez különleges eset - mondta el kedden újságíróknak Valentyin Szergijenko, az akadémiai részleg elnöke. 

Közlése szerint Japánban az oldatot jelenleg kondenzálják, és a maradékot kockákba préselik, így azonban a felszámolás évtizedekig tarthat. 

Beszámolt arról, hogy megismertetették a japán kollégákat a sós vízben oldott nukleáris hulladékok semlegesítésére kidolgozott és a 90-es évek közepén szabadalmazott eljárásokkal, tárgyaltak a megfelelő berendezések Japánban való felépítéséről, felhívták a figyelmet a Primorje területen lévő úszó berendezésre, és most várják a japán fél válaszát. 

A tudós rámutatott: a fukusimai erőműben nem történt nagy mértékű nukleáris szennyezés, de a következmények mérhetők Csernobilhoz, főleg mert az erőmű területén tárolták a fennállása óta, 30 év alatt felgyülemlett nukleáris hulladékot. "Ha egy plutóniumbombához mintegy 6 kilogramm plutónium szükséges, akkor ott mintegy 40 bombára való plutónium van. A hulladékot medencékben tárolták, amelyekből a földrengés nyomán elfolyt a víz, a hűtéshez használt tengervízzel pedig a szennyezés a tengerbe került, és a tengerfenékbe cézium, stroncium, urán és plutónium szivárgott" - mondta Szergijenko. Hozzátette: a japán szakértők minden igyekezete ellenére mindeddig nem sikerült teljesen lokalizálni a szivárgásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!