Esküt tett az Eszkimó cukrászda dolgozója

Schmitt Pál köztársasági elnök írta alá azt az oklevelet, amely mások mellett nagyon boldoggá tett kedden Viszákon egy fiatal cukrászlányt.

Kozma Gábor

Nagy Rebeka Katalin szép és vonzó lány. Mindemellett nagyon szerény, a viszáki faluház előtt igyekszik úgy tenni, mintha nem róla szólna ez a délután. Aztán apró  süteményekkel teli tálcát vesz ki a kocsiból, majd   átadja barátjának, Szabolcsnak. Kicsivel később a gyülekezők karéjában a klubszobába mennek. A zászlók előtt kis asztal, oldalt  a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes lányai. Újabb kocsik érkeznek,  örömújjongás, befutott  a lány testvére is. Aztán elcsendesedik a zsúfolásig telt terem és felcsendül a Himnusz...

Az állampolgári esküt ott kell letenni, ahol az lakhely szerint illetékes - szól a vonatkozó jogszabály. 
Rebeka, bár csak 26 éves, de már 10 éve hazánkban él, a körmendi Eszkimó cukrászda megbecsült dolgozója.

- Nézze, erről a lányról kellene mintát venniük a mai fiataloknak - mondja a lány főnöknője, a cukrászda tulajdonosa, Horváth Zoltánné.

- Ég a keze alatt a munka, állandóan képezi magát és mindig azt nézi, hogyan lehetne még jobbá tenni mások napját. Ez a lány egy érték, nagyon örülök, hogy most már hivatalosan is közénk tartozik - érzékenyül el Gabi néni, holott csak most kezdődik a szertartás.

A táncoslányok hangja csendül fel oly gyönyörűen, hogy átmelegíti a tél hidegét őrző falakat. Majd két fiatal, Károlyi Dalma és Berkes Patrik tiszteleg - verssel - és Kurucz Istvánné anyakönyvvezető  köszönti az egyre meghatódottabb Rebekát. Akinek  sminkje utóvédharcot folytat, amikor felhangzik az eskü szövege és a lány hitet tesz új hazája mellett. 

Avas József polgármester szól ezután, elsőként  gratulálva Magyarország új állampolgárának.  

- Kedves Rebeka, kérem, hogy esküdet megtartva legyél a magyar haza tisztességes, becsületes polgára. A nemzeti múlt ismerete és megbecsülése kulcs a boldogabb jövőhöz, ezért kérlek, soha ne feledd szülőföldedet.

Nem is. Rebekát ünneplik, s amikor gratulálunk, lelkesen kiált fel: - Székely csaj vagyok, az is maradok, mindig  magyarnak! Székelykeresztúrról, Hargita megyéből származom és nagyon-nagyon boldog vagyok - int végleges búcsút sminkjének, magához szorítva újdonsült kincsét, az oklevelét.

Svájcban a legnehezebb

Európában változatos módokon lehet új állampolgársághoz jutni. Legbürokratikusabb Svájc, ahol 10-15 év a várakozási idő és megkövetelik a nyelvismeretet, ráadásul a szomszédok véleménye is mérvadó lehet.

Magyarországon a Kádár-érában ismerték a hontalan fogalmát, vagyis jogilag megfoszthattak valakit az állampolgárságától, büntetésként. A baloldali-liberális kormányok e téren nem liberalizáltak, így a kettős állampolgárság intézményét sem támogatták.

Török, pakisztán, de leginkább erdélyi és felvidéki magyarok kérik az állampolgárságot, amely nem csupán formalitás, hiszen választójog is jár vele. Számos lengyel is kérte, hogy hazánk polgára lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!