Fenyő-gyilkosság: Jozef Rohác a gyanúsított

Dusan Danovy, Jozef Rohác szlovák állampolgár ügyvédje pénteken Pozsonyban az MTI tudósítójának nyilatkozva megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János egykori médiamágnás 1998. februári budapesti meggyilkolása kapcsán adták ki.

MTI

"Igen, így van. Ezt megerősíthetem" - válaszolta az MTI érdeklődésére Danovy.
   
Hozzátette: a magyar hatóságok a gyilkosság elkövetésével gyanúsítják Rohácot. "Mint tettest keresték" - felelte Danovy arra a kérdésre, hogy milyen jogcímen adta ki a magyar rendőrség védence ellen az elfogatóparancsot.
   
Rohácot február közepén fogták le Szlovákiában, s jelenleg kiadatási őrizetben van. A magyar hatóságok nem hozták nyilvánosságra, miért körözik Rohácot. Nem hivatalos értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János vállalkozó 1998-as meggyilkolásához.
   
A Nyitra Megyei Bíróság néhány napja úgy döntött, hogy az érintett kiadható Magyarországnak. Rohác a döntést azonnal megfellebbezte, így a végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság fogja kimondani. Az ügyvéd azt állította: egyelőre nem kapott értesítést arról, hogy a testület mikor foglalkozik az üggyel, s mikor hozza meg döntését.
   
Danovy szerint az a tény, hogy a gyilkosság helyszínén egy sapkában talált hajszál DNS-e megegyezik annak a hajszálnak a DNS-ével, amelyet Roháctól vettek néhány évvel ezelőtti budapesti fogva tartása idején, még nem bizonyíték arra, hogy ő gyilkolt volna.
   
"Ezt a hajszálat nem tekintem objektív és elégséges bizonyítéknak" - mondta az ügyvéd. 
   
A Blikk című budapesti lapban pénteken megjelent értesülést, miszerint a nyomozók úgy vélik, hogy Rohác csak közvetítő volt a megbízó és a bérgyilkos között, akinek ő adta a fegyvert is, Danovy nem kívánta kommentálni.
   
"Ehhez nem tudok hozzászólni. Az azonban biztos, hogy az értesülés nem tőlem származik" - szögezte le Dusan Danovy.
   
A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a szándékos emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A tárgyalás végén azonban szabadlábra helyezték őt, mivel a férfi már két évet eltöltött előzetes letartóztatásban.
   
A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt vádolta meg a szlovák állampolgárságú férfit bűnsegédlettel, továbbá robbanóanyaggal való visszaéléssel tettesként.
  
Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.
   
A bíróság azért mentette fel az emberölési kísérlet vádja alól, mert megítélése szerint a nyomozó hatóság nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Rohác azért készítette volna a pokolgépet, hogy ismeretlen társaival megölje Seres Zoltánt. A bíróság megállapította, hogy a nyomozó hatóságok több súlyos hibát is elkövettek az eljárás során, például nem készültek fényképek a helyszínről, bizonyos bűnjelek pedig eltűntek.

Kokes János

OLDALTÖRÉS: A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (1. rész)

 

 

 

A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (1. rész)

Az 1998. február 11-én Budapesten meggyilkolt Fenyő János, az egyik legnagyobb magyarországi sajtóbirodalom, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatója volt. Fenyő János fotóriporterként kezdte pályáját. 1989-ben alapította meg a VICO-t, a vállalatbirodalomhoz halálakor 13 lap tartozott: a Népszava, a Nők Lapja, a Vasárnapi Hírek, a Színes RTV újság, a Családi Lap, az Otthon, az Átrium, a Tina, a Bravo, a Bravo Girl, a Bravo Sport, a Buci Maci és a Prestige. A VICO-kiadványok akkori havi példányszáma meghaladta a 12 milliót.
   
Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a Fenyő-gyilkosság nyomozásának alakulásáról:
   
1998. február 11. - A II. kerületi Margit utcában, a Margit körút sarkán egy piros lámpánál álló Mercedes ablakán keresztül kilenc milliméteres sorozatlövő fegyverrel fejbe lőtték Fenyő János médiavállalkozót. Az áldozat Mercedese mellett egy régi típusú Mitsubishi fékezett le, s a merénylő e kocsiból kiugorva adta le a sorozatot. A rendőrség még aznap megtalálta a tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a gyilkos fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt, amelyeket a tettes menekülés közben eldobott. Az elkövetés módja profi bérgyilkosra utalt.
   
1998. február 12. - Az országos rendőrfőkapitány döntése alapján a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vette át a nyomozást.
   
1998. február 26. - A bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy koszovói albán állampolgárt, akit esetlegesen kapcsolatba hoztak Fenyő János meggyilkolásával. A 27 éves S. Meadot (Salihi Mead) súlyos fenyegetéssel folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és közokirat hamisítása alapos gyanúja miatt körözte a rendőrség, lakossági bejelentés alapján fogták el.
   
1998. március 6. - A szakértők megállapítása szerint a Fenyő János gyilkosának sapkájában talált hajszál bizonyosan nem származhatott az előzetes letartóztatásba helyezett férfitól, de a gyilkosságban való közreműködését nem vitatták. A rendőrség nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatta ki.
   
1998. április 23. - Bejelentették, hogy a rendőrség megtalálta azt a személygépkocsit, amelyből Fenyő merénylője a gyilkosságot megelőzően kiszállt a Margit utcában. A GAM-988 rendszámú, fehér Mitsubishi Lancert március 18-án Budapesten találták meg.
   
1998. május 21. - A KBI a gyilkosság elkövetésével a 28 éves albán nemzetiségű jugoszláv Acifi Nijazit gyanúsította meg, aki a feltételezések szerint két honfitársa közreműködésével végzett Fenyő Jánossal. A szakértői vélemény egyértelmű megállapítása szerint a merénylet tettesei használták a megtalált Mitsubishi Lancert. A járműben talált hajszál és anyagmaradványok kimutathatóak a bűncselekmény elkövetésének helyszínén, az elkövető által hátra hagyott ruhadarabokban. A férfi és társai ellen nemzetközi körözést adtak ki.
   
1998. augusztus 15. - Az önként jelentkezett Acifi Nijazit Röszkénél a magyar határőrök - az ellene kiadott körözés alapján - őrizetbe vették, majd 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték. Szeptember 17-én Acifi Nijazi előzetes letartóztatását meghosszabbították, majd október 9-én szabadlábra helyezték, mivel a DNS-vizsgálat, a vér-szag-ujjlenyomat és okmányellenőrzés is azt igazolta, hogy Nijazi nem tartózkodott a merénylet helyszínén.
   
1999. február 9. - A Fővárosi Főügyészség négy hónappal, június 11-ig meghosszabbította a nyomozást a gyilkosság ügyében.
   
1999. június 11. - A Legfőbb Ügyészség október 11-ig meghosszabbította a nyomozás határidejét.
   
1999. augusztus 16. - Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást Acifi Nijazi ellen. A Fenyő-gyilkosság ügyében a rendőrségnek Acifi Nijazin kívül nem volt más gyanúsítottja.
   
2000. február-2011. október - A Legfőbb Ügyészség a gyilkosság gyanúsítottjainak megnevezése reményében többször meghosszabbította a nyomozást.
   
2001. október 1. - A Blikk által közzétett értesülések szerint egyre erősebb a gyanú, hogy Fenyő Jánost egy olyan magyar vállalkozó gyilkoltatta meg, aki üzleti összetűzésbe került vele.
   
2002. február 5. - Az ORFK megszüntette a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében, mivel nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna. A nyomozást újrakezdik, ha olyan adatok birtokába jutnak, amelyek megoldáshoz vezethetnek.
   
2005. május 22. - A Kapu című folyóirat szerkesztőségében a rendőrség lefoglalta a Számvetés című hatrészes dokumentumfilm összes, vágatlan felvételét és a húszórányi anyagot a gyilkossággal kapcsolatban tanulmányozták. A rendszerváltásról szóló filmsorozat egyik részében Perczel Tamás pszichológus professzor, aki a meggyilkolt médiamágnás tanácsadója és pszichológusa volt, a halála előtti napokban a Fenyő-gyilkosságot elemezte. A HVG 2006 januári információi szerint Perczel ismert médiaszemélyiségek nevét is megemlítette a gyilkosság előzményeivel kapcsolatban.

OLDALTÖRÉS: A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (2. rész)

A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (2. rész)
   
2007. január 29. - A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előterjesztése alapján a vádhatóság arra kérte a szerb hatóságokat, hogy segítsenek a feltételezett elkövető elfogásában, illetve abban, hogy tőle DNS-azonosításra alkalmas mintát szerezzenek be. A Magyar Nemzet megírta: az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. G.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán férfi nyomára, 2006. januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.
   
2007. június 20. - Az InfoRádió közlése szerint Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint meggyilkolta Fenyő Jánost. Június 21-én a szerb hatóságok átadták a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként. Július elején közölték, hogy a szerb férfi DNS-mintája nem egyezett meg a tett helyszínén talált mintával.
   
2008. szeptember 2. - A Stop.hu szerint majdnem száz százalékig azonosak a Szerbiából nemrég megkapott DNS-minták az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság helyszínén rögzített anyagmaradványokkal. E szerint az a két albán férfi követhette el a bérgyilkosságot, aki jelenleg is börtönben van Szerbiában. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem kommentálta az értesülést.
   
2011. február - Szlovákiában egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Jozef Rohácot. A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János meggyilkolásához. (Neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. Rohácot a Fővárosi Bíróság 2010. októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, viszont két év börtönbüntetésre ítélte robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.)
   
2011. március 14. - Szlovákiában a Nyitrai Megyei Bíróság kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását.
2011. március 29. - A Nyitra Megyei Bíróság döntése értelmében Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak. Az érintett a döntést azonnal megfellebbezte, így a végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság fogja kimondani.

A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (2. rész)
   
2007. január 29. - A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előterjesztése alapján a vádhatóság arra kérte a szerb hatóságokat, hogy segítsenek a feltételezett elkövető elfogásában, illetve abban, hogy tőle DNS-azonosításra alkalmas mintát szerezzenek be. A Magyar Nemzet megírta: az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. G.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán férfi nyomára, 2006. januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.
   
2007. június 20. - Az InfoRádió közlése szerint Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint meggyilkolta Fenyő Jánost. Június 21-én a szerb hatóságok átadták a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként. Július elején közölték, hogy a szerb férfi DNS-mintája nem egyezett meg a tett helyszínén talált mintával.
   
2008. szeptember 2. - A Stop.hu szerint majdnem száz százalékig azonosak a Szerbiából nemrég megkapott DNS-minták az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság helyszínén rögzített anyagmaradványokkal. E szerint az a két albán férfi követhette el a bérgyilkosságot, aki jelenleg is börtönben van Szerbiában. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem kommentálta az értesülést.
   
2011. február - Szlovákiában egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Jozef Rohácot. A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János meggyilkolásához. (Neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. Rohácot a Fővárosi Bíróság 2010. októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, viszont két év börtönbüntetésre ítélte robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.)
   
2011. március 14. - Szlovákiában a Nyitrai Megyei Bíróság kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását.
2011. március 29. - A Nyitra Megyei Bíróság döntése értelmében Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak. Az érintett a döntést azonnal megfellebbezte, így a végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság fogja kimondani.

A Fenyő-gyilkosság - KRONOLÓGIA (2. rész)
   
2007. január 29. - A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előterjesztése alapján a vádhatóság arra kérte a szerb hatóságokat, hogy segítsenek a feltételezett elkövető elfogásában, illetve abban, hogy tőle DNS-azonosításra alkalmas mintát szerezzenek be. A Magyar Nemzet megírta: az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. G.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán férfi nyomára, 2006. januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.
   
2007. június 20. - Az InfoRádió közlése szerint Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint meggyilkolta Fenyő Jánost. Június 21-én a szerb hatóságok átadták a magyar rendőrségnek annak a szerb férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került lehetséges elkövetőként. Július elején közölték, hogy a szerb férfi DNS-mintája nem egyezett meg a tett helyszínén talált mintával.
   
2008. szeptember 2. - A Stop.hu szerint majdnem száz százalékig azonosak a Szerbiából nemrég megkapott DNS-minták az 1998-ban történt Fenyő-gyilkosság helyszínén rögzített anyagmaradványokkal. E szerint az a két albán férfi követhette el a bérgyilkosságot, aki jelenleg is börtönben van Szerbiában. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem kommentálta az értesülést.
   
2011. február - Szlovákiában egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Jozef Rohácot. A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János meggyilkolásához. (Neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. Rohácot a Fővárosi Bíróság 2010. októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, viszont két év börtönbüntetésre ítélte robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.)
   
2011. március 14. - Szlovákiában a Nyitrai Megyei Bíróság kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását.
2011. március 29. - A Nyitra Megyei Bíróság döntése értelmében Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak. Az érintett a döntést azonnal megfellebbezte, így a végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság fogja kimondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!