Hiánycikk a jódtabletta Magyarországon

A japán sugárszennyezéssel kapcsolatos hírek miatt egyre többen keresik a gyógyszertárakban a jódtablettákat.

Bajdó Bettina

A fővárosban egyelőre nincs hiány belőle, a somogyi, a kaposvári  és a győri patikákban viszont már felvásárolták a készítményeket. Szombathelyen csak páran keresték a jódtablettákat, ennek ellenére itt is hiány van belőle.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi közleménye szerint Magyarország nem tekinthető sugárveszélyes területnek. Mérések bizonyítják, hogy a sugárzás a normál tartományban van és ez a fukusimai atomerőművet ért katasztrófa óta sem változott. Sokan nincsenek tisztában a jódtabletta estleges negatív mellékhatásaival sem. A szer szedése heves pajzsmirigy-reakciót idézhet elő, amely akár súlyos egészségkárosodáshoz is vezethet. A szakemberek szerint okozhat például szívrendellenességet, vérnyomás-emelkedést, akár még autoimmun betegséget is. A jódtabletta szedése csak indokolt estben ajánlott, ám hazánkban ez nem áll fent.

Egy szombathelyi gyógyszerész szerint a vasi megyeszékhelyen sem lehet jódtablettát venni. Ennek az az oka, hogy hiába rendelnek utánpótlást, a kereskedő nem tud szállítani. Úgy értesültek, hogy felvásárolták a készleten lévő jódot, ezért nem tudnak kiszállítani. A készlet nagy részét Budapesten vásárolták fel, ezért a vidéki gyógyszertárakba már nem tudnak szállítani. Egyébként Szombathelyen is keresték a tablettát, ám indokoltan esetben a szakemberek nem ajánlják a szedését. A felvásárlás a pajzsmirigy-gondokkal küzdőkre nézve veszélyes is lehet. A felváráslók ugyanis az olyan betegek elől veszik el a gyógyszert, akiknek valóban szükségük van a hatóanyagra.

Dr. Martincsevics Tamás patikavezető elmondta, hogy nálunk még senki nem kereste a jódtablettát, így rendelniük sem kellett belőle. Hozzátette, hogy a   jódtabletta meghatározott mennyiségben kapható, ám nem túl gyakori gyógyszer. A pajzsmirigy-betegségben szenvedők vény nélkül vásárolhatják.
A jódtabletta szedése azért kiemelt fontosságú, mert a reaktorbalesetek során nagy valószínűséggel különféle jódizotópok kerülnek ki, amelynek sugárzása veszélyes. A jód előszeretettel halmozódik fel a pajzsmirigyben, mivel az eleve jódtartalmú hormont, a tiroxint termeli. A jódtabletták szedése azért hatásos, mert a szervezetbe bevitt nem radioaktív jód telíti a szerveztet jóddal, mintegy blokkolja a jódfelvételt, s így később a szervezetbe bejutó radioaktív jód már nem épül be, hanem távozik a vizelettel. A jód tabletta nukleáris veszélyhelyzetben, kizárólag a hatóságok felhívására és útmutatásainak megfelelően alkalmazandó, a pajzsmirigy ártalom megelőzésére.
 
NINCSENEK MÉG KÖVETKEZMÉNYEI

Budafokon a radioaktív jód többszörösét mutatták ki az elmúlt napokban. Magyarországon lévő környezet-ellenőrző állomásokon nagyon kis mennyiségben megjelent ez a jód. Nagy valószínűséggel Japánból származik, de rendkívül kis mennyiségről van szó. Magában a környezeti dózisteljesítményben nincsen semmiféle változás, tehát egyértelműen kijelenthető, hogy ennek a nagyon-nagyon kis mennyiségű jódnak egészségügyi következménye nincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!