Levi Breki játszva tanít - a PLT új gyermekmagazinja

A gyerekek, a szülők és a pedagógusok is örömmel fogadták és forgatták új, májustól megjelenő gyermekmagazinunk ajándék mintaszámát. Breki a kicsik és a nagyok szívébe egyaránt belopta magát.

Nagy Ildikó

- Hú, már ezért megérte bejönni - kiált fel a szombathelyi Fő téren a szeles-hűvös szombat délelőttön a nyolcéves Horváth Odett, aki szüleivel és ötesztendős húgával, Rékával bringázott be a belvárosba. A két lány kíváncsian veszi kézbe Brekit, májusban megjelenő gyermekmagazinunk mintaszámát.

- Szeretünk rajzolni, színezni, így a Brekit is biztosan kedvelni fogjuk - summázza véleményét a  désis Odett. A Kőrösi óvodába járó Réka lelkesen bólogat,  és elárulja, hogy otthon is van egy békájuk, méghozzá igazi. Bár nem leveli, hanem teknős, de a béka, az béka.

És még mondja valaki, hogy a gyerekek nem szeretik a békákat! Marton Lóci még csak két éves, de a Brekit népszerűsítő Zsolnai Noémitől ő is kér egy brekis zászlót.
 
- Melyik zöldséget kell megfőzni, mielőtt megesszük?  - teszi fel a kérdést a Losonc utcai óvoda Méhecske csoportjában Balassáné Nagy Andrea óvodavezető. A gyerekek kórusban válaszolják: krumpli.

- Hát, igen. Ez az, amit nem szerettek - mondja Pöröntőné Szőke Márta óvónő, utalva arra az immár megmásíthatatlannak tűnő óvodás alapszabályra, hogy a krumpli csak és kizárólag sütve jó.

A Méhecskék - nevükhöz méltó módon - már a reggel megkapott Breki magazin ajándék mintaszámán dolgoznak, most éppen az a feladat, hogy az újságban lévő veteményeskertben megtalálják, melyik zöldség magja melyik ágyásba kerül.

A feladat során aztán sok minden kiderül. Például az, hogy Noémi imádja a paradicsomot és az uborkát, Kristóf kedvence a retek, és igen, Julcsi is imádja a retket. Márta néni kérdésére azt is elárulja, hogy a retek úgy a legfinomabb  és a legegészségesebb   ha csak megmossuk, és rajta hagyjuk a piros héját.
 
- Az én mamámnak szép kertje van. Mindig ültet virágokat, néha én is segítek neki - újságolja büszkén Noémi.

Eszter komoly nagylánynak tűnik, de lehet, hogy csak a Breki magazinban talált tojáskereső feladat labirintusában bolyongva komolyodott el egy kicsit. De megérte, hiszen majdnem megvan a megoldás!

- Most pihenek egy kicsit, és kiszínezem a húsvéti tojásokat - mondja Eszter, és már nyúl is a színes ceruzáért.

Matyit a tojásvadászat elnevezésű feladat érdekli, de mielőtt hozzáfogna, elmeséli, húsvét hétfőn ő is útnak indul, hogy meglocsolja az unokatestvérét.Persze az ovistársak is kapnak a kölniből, még az ünnep előtt, mondja Matyi, és megsúgja - persze azért úgy, hogy a lányok is hallják -, hogy legjobban a csokitojásnak örül.

Játszva tanít: így összegezzük az óvónénikkel Levi Breki előnyeit. Majd miután elbúcsúzunk a Méhecske csoport szorgos gyerekeitől, az ajtóból még visszanézünk. A gyerekek izgatottan-mosolyogva lapozgatják az újságot: alakul a hímes tojás, és - a színesceruzákkal ügyeskedő kis kezeknek hála  - Nózi nyuszi virágoskertje is szép lassan kivirul. Levi Breki nagyot ugrott, de nem hiába: a Losonc utcai óvodában is új barátokra lelt.

- Hú, de jó! Azt a ... ! Ezt nézd! - Ilyen és ehhez hasonló mondatok röpködnek a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola 1b osztályában pénteken délelőtt, amikor Németh Lászlóné Zsuzsa néni kiosztja a Levi Breki magazin ajándék mintapéldányait és a mellé járó zöld zászlókat.

Ez már kérem iskola, itt komoly munka folyik, Zsuzsa néni kérdez, a gyerekek pedig majd kiesnek a padból, úgy jelentkeznek, és várják, hogy ők végre is elmondhassák, mit tudnak, gondolnak a békákról.

- Én azért szeretem a békákat, mert nagyot tudnak ugrani - mondja Bendegúz.
 
- Szerintem meg azért kell szeretni a békákat, mert nekik köszönhetjük, hogy kevesebb szúnyog csíp meg minket nyáron - érvel az iskolások bölcsességével Robi.

- Hosszú, ragadós nyelve van, és azzal kapja be a szúnyogokat - avatja be társait a a békák táplálkozási szokásaiba Marci.
 
- Jé, márványmintás tojás, ilyet csináltunk mi is a Bütykölőn - kiált fel Szonja, aki azt is tudja, hogy a vöröshagyma héjának levében is lehet tojást festeni. Aztán ahogy lapotgatják a 48 oldalas kiadványt, mindenki talál neki tetsző feladatot: van, akit a nyuszifejhajtogatás hoz lázba, míg a fiúk - érthető módon - az autó árnyékára, illetve annak hiányosságaira összpontosítanak.

A Levi Breki Kölyökkonyha rovata sem kerüli el a kisdiákok figyelmét, és bizony az sem marad titok, hogy  közülük is jónéhányan segédkeztek már otthon a konyhában, több-kevesebb sikerrel. Egy biztos: Brekiben olvasható tavaszi tojáskrém nem csak finom, de könnyen elkészíthető ételnek tűnik.

- Iskolaotthonos osztály a miénk, ez azt jelenti, hogy a feladott házi feladatot itt megcsináljuk, és le is ellenőrizzük - fordul felénk Zsuzsa néni, majd  megnyugtatja a gyerekeket, hogy bizonyára délután Vali néni is megengedi majd, hogy dolguk végeztével elővegyék a Brekit.

Búcsúzás előtt - Krisztiántól még - bezsebelünk egy dicséretet, szerinte ugyanis nagyon jó címet adtunk az újságnak, mert a békák nagyonis szeretnivaló lények.

- Ráadásul hasznosak is, hiszen elpusztítják a kártevőket - teszi hozzá.

Mi indította a kiadót a kisgyerekeknek szóló kiadvány megjelentetésére? Erről kérdeztük Kázmér Juditot, a Pannon Lapok Társasága stratégiai ügyvezető igazgatóját.

- Szívesen tanulunk másoktól, kifejezetten jó szakmai együttműködést folytatunk a többi megyei lap kiadójával. A szomszédos Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld kiadásában megjelenő, sikeres gyerekmagazin felkeltette az érdeklődésünket, és úgy gondoltuk, hogy ezzel a 3-8 éves korosztálynak szóló különleges termékkel kiegészíthetjük, sőt, teljessé tehetjük a törzsközönségünknek szóló, a megyei napilapokra épülő gazdag tartalmú kínálatunkat. Az új kiadvány a hirdetőink számára is új piaci szegmenst jelent. A havonta jelentkező 48 oldalas Levi Breki magazin kiadása az együttműködés keretében valósul meg, természetesen a PLT-től megszokott mindent az olvasóinkért szolgáltatásokkal kiegészítve. Ez egyebek közt azt jelenti, hogy  többi kiadványainkhoz hasonlóan   a magazint is házhoz visszük, a kézbesítőknél és az ügyfélszolgálati irodáinkban, interneten, postai úton lehet előfizetni. Számos akció és nyereményjáték is kapcsolódik hozzá - mondta el érdeklődésünkre Kázmér Judit.

- A magazin minőségi, magas színvonalú tudás- és készségfejlesztő tartalmat nyújt, természetesen a megcélzott kisgyerek korosztálynak megfelelő játékos, szórakoztató formában, ezáltal beleillik a lapcsoportunk által képviselt igényes kiadói portfólióba. Az áprilisi mutatványszámot 6 ezer 700 egyéni megrendelőn, előfizetőn kívül elsősorban óvodáknak és az általános iskola első osztályos tanulóinak juttattuk el. Azt gondoljuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az olvasóink megnyerését, a magazint ugyanis ki lehet festeni, míg a számítógépet nem! Bízunk benne, hogy ennek és hasonló törekvéseinknek eredményeként az új korosztályok számára éppen olyan természetes lesz a kötődés a megyei lapjainkhoz, egyáltalán a nyomtatott sajtóhoz, mint a szüleiknek. Ezt egyébként már a korábbi Séta és a Ladik programunk sikere is igazolja - teszi hozzá a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a Levi Breki első lapszáma - amely egyelőre 65 ezer példányban készült - ingyenesen jut az olvasókhoz.

Érdemes hát figyelni a lapjainkban megjelenő promóciós híreket, hiszen a magazint megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.  
 
Vidám és komoly témák egy lapban

A fejlesztő feladatok mellett számos érdekességet taláhatnak a gyerekek a magazinban.

A találós kérdések és a gyermekeknek szóló viccek mellett komoly dolgokról is szó esik: a mutatványszámban például a hódról olvashatnak a gyerekek.

A fiúk locsolóverseket, a lányok pedig naphívogató, tavaszcsalogató rímeket találnak a lapban.

OLDALTÖRÉS: Breki küldetése - munkatársunk véleménye

Breki küldetése - munkatársunk véleménye

Breki küldetése - munkatársunk véleménye

Breki küldetése - munkatársunk véleménye

Mi óvodába, iskolába "kísértük el" Brekit, de szívesen bepillantottunk volna néhány lakásba is, hogy megtudjuk, mi lett Breki sorsa? Vajon a magazin otthon is előkerült? Ha igen, voltak-e türelmes apukák, akik   sokadszor is nekifutottak a feladatnak, hogy megszámolják a labirintusban megbúvó hímestojásokat? És voltak-e  ügyeskezű anyukák, akik segítettek a gyerekeiknek nyuszifejet hajtogatni? Úgy gondolom, Brekinek titkos küldetése (is) van: a helyes kis béka bebizonyíthatja, hogy a közös játékkal, meséléssel egyetlen tévéműsor sem versenyezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!