Napkollektor a Vas megyei tűzoltóság épületén

Az utóbbi időben megnőtt az alternatív energiafelhasználás a megyében is. Egyre több helyen telepítenek kollektort, vagy mini szélkereket. Az állam támogatja e törekvéseket.

Kozma Gábor

Több mint 20 négyzetméteres, nagyfelületű  napkollektort telepített a múlt héten a gencsapáti Varga Szolár cég a Vas megyei tűzoltóság épületére. A nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkező,  94 százalékos fényelnyelésű és mintegy  4 milliméternyi  vastag prizmát biztonsági üveggel  is ellátták. 

A tűzoltóság egy pályázat keretében látott hozzá hagyományos fűtésrendszerének korszerűsítéséhez, s így jutottak el a napkollektorig. A keddi, esős műszaki átadáson megtudtuk, hogy a gencsapáti székhelyű cég  10 év garanciát vállalt a rendszerre. Amely a telepítők szerint éves szinten mintegy  70 százalékban váltja majd ki az eddigi gázfűtést.

- Nagy érdeklődés kísérte a munkánkat és már többen kérdezték a tűzoltók közül olyanok, akik szeretnék otthon kiváltani a hagyományos energiaellátást napkollektorral. Örvendetes számunkra, hogy ez az intézmény is ilyen példát mutatva törekszik a megújuló energiaforrások iránt. Itt  valójában az a lényeg, hogy mindenki  fontosnak  érezze a közös jövőt. Vagyis ne zsákmányoljuk ki teljesen a Földet, hanem hagyjunk a természeti értékekből az unokáink számára is - fogalmazott a műszaki átadáson a cég nevében Bogáti András.

Aki egyébként aktív környezetvédőként is ismert a városban és környékén. Mint mondta, tavaly februárban indították el a pályázatot, de csak most valósult meg teljes mértékben a beruházás. Ahogy fogalmazott, mára minden  egység üzemképes. 

- Kicsit gyorsabb és nagyobb arányú pályázati támogatásra lenne szükség, hogy felgyorsítsák legalább az energiafaló közintézmények fűtésének korszerűsítését. A szándék megvan, s úgy látjuk, az állam is felismerte érdekeltségét. De a bürokrácia még nagyon nagy fék.  -

A tűzoltóság emberei láthatóan érdeklődve szemlélték az új eszközöket. Amint azt a  szervezet részéről Egyed Lászlótól megtudtuk, több mint 10 milliós, állami támogatású  pályázatról van szó, amely most megvalósult.

- Azt várjuk tőle, hogy a fűtésszámla kisebb lesz. Tudni kell, hogy a berendezés napfény nélkül is él. Márpedig  nálunk 24 órás az üzem, vagyis maximálisan kihasználhatjuk az új technológia és technika adottságait.
Annyi bizonyos, a  kollektorok bár  kedden esőben fürödtek, már dolgoznak.

EGYRE KELENDŐBBEK A KOLLEKTOROK

Egyre inkább elterjednek a napkollektorok. Az emberek rájöttek, hogy a gáz-olaj alapú fűtés sohasem lesz olcsóbb, a készletek végessége miatt minden évben felfelé mennek az árak. A napfény viszont ingyen van és egyre jobbak a tiszta energiát termelő eszközök. A másik ok, hogy a pályázatokban hangsúllyal jelenik meg immár az alternatív energiafelhasználás támogatása, így  milliók nyerhetők  hasonló célra. A lakosok többsége  még vár,  leginkább a törvényi háttérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!